17. 01. 2022.
BiH Parlamentarci ponovo šokiraju javnost

BiH Parlamentarci ponovo šokiraju javnost

BiH Parlamentarci ponovo šokiraju javnost

Nakon što je u jeku pandemije Parlamentarna skupština BiH objavila tender za nabavku tri automobila u vrijednosti od 168.500 evra sa PDV, ovih dana su ponovo šokirali javnost novim tenderima, ali ovaj put za tepihe i namještaj.

Prlamentarna skupština BiH je tako u protekla četiri dana putem javnih nabavki zatražila tepihe za 7.000 evra i namještaj u vrijednosti od 69.000 evra, piše Srpskainfo.

U dvije odvojene javne nabavke navedeno je da kupuju šest tepiha, koji će biti smješteni u zgradi Parlamentrane skupštine, kao i namještaj (uključujući kancelarijski namještaj), unutrašnja oprema, naprave za domaćinstvo (osim rasvjete) i sredstva za čišćenje.

Kupovaće i slike

Ništa to ne bi bilo toliko čudno da se cijeli svijet, uključujući BiH, već mjesecima ne bori s pandemijom. Upravo je pandemija bila jedna od najpominjanijih riječi prilikom rasprave o budžetu BiH, kada je i dogovoreno da će zbog korona virusa i teške ekonomske situacije biti smanjene sve moguće nabavke.

Da u Parlamentu BiH ne planiraju smanjivati troškove govori i činjenica da su u planu nabavki za 2020. godinu, koji je izmijenjen prošli mjesec, osim automobila, namještaja i tepiha, naveli još niz stavki koje su im „preko potrebne“.

Tako se, između ostalog, planira nabavka umjetničkih slika za 5.600 KM, knjiga za biblioteku u vrijednosti od 3.000 KM, te telefoni za 2.000 KM.

Politička analitičarka Ivana Marić ističe da ne trebaju čuditi ove nabavke jer smo već navikli na bahaćenje javnih institucija.

– Mi to već odavno znamo i glasamo za takve političare. Što bahatije, to bolje, postala je izgleda najomiljenija rečenica političara, koji se tako i ponašaju. Ne da ove nabavke nemaju nikakve veze sa zdravom pameću, već je više izgubilo svaki smisao komentarisati tako nešto – ističe Marićeva.

LUKSUZ

Parlament BiH je prošli mjesec izazvao oštre reakcije javnosti zbog tendera za nabavku tri automobila vrednosti 337.000 KM.

Riječ je o veoma luksuznim automobilima gdje se tražila navigacija, potom minimalno osam zvučnika, dva kolor displeja, podrška za leđa, daljinsko otvaranje prtljažnika, multifunkcionalni kožni upravljač i slično.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender