19. 01. 2022.
WhatsApp testira novu opciju

WhatsApp testira novu opciju

WhatsApp testira novu opciju

WhatsApp je zvanično počeo da testira novu opciju – samobrišuće poruke.

Prve informacije o ovome dograbio je “WABetaInfo” kada su pronašli dokument na WhatsAppovoj stranici pod imenom ‘o nestajućim porukama’ koji kaže da, nakon što uključite funkciju, program automatski briše poslane i primljene poruke nakon sedam dana. Opciju je moguće aktivirati i deaktivirati za pojedine razgovore ili u slučaju grupnih – ako ste administrator.

Portparol WhatsAppa potvrdio je “Business Insideru” da mali broj korisnika zbilja testira samobrišuće poruke te ih kompanija uskoro planira učiniti dostupnim svima. U nekim okolnostima dio poruka neće potpuno nestati. Ako odgovorite na poruku koja će se izbrisati, citirana verzija će ostati nakon sedam dana. Isto pravilo vrijedi i za proslijeđene poruke.

“WABetaInfo” je za ovu opciju prvi put saznao prošle godine kada je WhatsApp započeo trestiranje ‘samouništavajućih’ grupnih poruka koje nestaju između pet sekundi do jednog sata nakon slanja. Ova funkcija trenutno je dostupna na brojnim drugim uslugama za poruke, uključujući Telegram i Signal koji, navodi izvor, imaju puno kraće vremenske rokove za brisanje.

WhatsApp trenutno eksperimentiše sa samobrišućim porukama u drugoj instanci gdje Facebook, vlasnik WhatsAppa, razmišlja klonirati opciju koju koristi Snapchat. Facebook je već nekoliko puta bio kritikovan zbog krađe tuđih ideja, što je tokom saslušanja u julu bila jedna od većih tema.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender