29. 01. 2022.
Odgođeno današnje suđenje Mektiću

Odgođeno današnje suđenje Mektiću

Odgođeno današnje suđenje Mektiću

Suđenje bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i drugim optuženim za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koje je bilo zakazano za danas, odgođeno je zbog zdravstvenih problema jednog od učesnika u ovom procesu, rekla je Srni Mektićev branilac Senka Nožica.

Nastavak suđenja Mektiću, Igoru Golijaninu, Samiru Agiću i Edinu Garapliji, optuženima za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija EU u BiH, čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 KM, biće naknadno utvrđen.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, koju je donedavno obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “INZA” Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Njima se stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender