24. 01. 2022.
Šta su potpisali Jermeni i Azeri i koliko će Rusi ostati u Karabahu

Šta su potpisali Jermeni i Azeri i koliko će Rusi ostati u Karabahu

Šta su potpisali Jermeni i Azeri i koliko će Rusi ostati u Karabahu

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je sinoć objavio da će potpisati primirje sa Azerbejdžanom, čime će se faktički završiti rat koji bjesni Kavkazom već više od mjesec dana.

Nakon toga se oglasio i Alijev, koji je saopštio da će zajedno sa Rusima mir održavati i turska vojska, prenosi Sputnjik na engleskom.

Dogovor dvije zemlje je postignut uz medijaciju predsjednika Rusiej Vladimira Putina, a detalji primirja, koje će sadržati devet tačaka.

Tačke primirja, koje se prije svega odnose na razmenu teritorija i status ruskih mirovnjaka, možete pročitati ispod:

Na snagu stupa potpuni prekid vatre i neprijateljstava u Nagorno-Karabahu od ponoći po moskovskom vremenu. Azerbejdžanska i jermenska vojska se zaustavljaju na svojim položajima i više ne napreduju.

Region Agdam i teritorije pod kontrolom Jermena u oblasti Gazah će biti prepuštene azerbejdžanskoj strani.

Duž linije fronta u Nagorno-Karabahu i u lačinskom koridoru biće raspoređen kontingent ruskih mirotvoraca – ukupno 1960 ljudi sa lakim naoružanjem, 90 oklopnih transportera i 380 drugih vozila i specijalističke opreme.

Ruski mirotvorci će biti raspoređivani paralelno sa povlačenjem jermenske vojske. Ruski kontingent će ostati u Nagorno-Karabahu narednih pet godina, što će se automatski produžiti ako nijedna strana u roku od 6 mjeseci prije isteka tog roka ne zatraži njihovo povlačenje.

Da bi osigurali efikasnu primenu svega što je dogovoreno mirotvorci će nadgledati da li se poštuje prekid vatre; Jermenija će takođe vratiti region Kelbadžar Azerbejdžanu do 15. novembra, a Lačin do 1. decembra, dok će lačinski koridor (širine 5 kilometara) ostati u rukama Jermena, kako bi se obezbijedila veza Jermenije i Nagorno-Karabaha, bez uticaja na status Šuše.

Po dogovoru će u naredne tri godine biti razvijen plan za izgradnju nove saobraćajnice uz lačinski koridor, koja će obezbediti vezu Stepanakerta i Jermenije, i na njoj će biti raspoređen ruski kontingent. Azerbejdžan će garantovati sigurnost prevoza u lačinskom koridoru svim civilima.

Izbjeglice će se vratiti u svoje domove u Nagorno-Karabahu, što će kontrolisati visoki predstavnik UN za izbjeglice.

Doći će do razmjene zarobljenika, kao i tijela poginulih između Jermenije i Azerbejdžana.

Sve ekonomske i saobraćajne veze u regionu će biti deblokirane. Jermenija će obezbijediti saobraćajne veze između zapadnih dijelova Azerbejdžana i Nahčivanske autonomne republike sa ciljem protoka ljudi, robe i usluga u svim pravcima. Kontrolu će vršiti granične trupe ruskog FSB-a. Po dogovoru će biti izgrađene nove saobraćajnice između zapadnih dijelova Azerbejdžana i Nahčivanske autonomne republike.

Nakon objave premijera Pašinjana u Jerevanu su izbili nemiri, a dio demonstranata je nakon upada u zgradu vlade krenuo prema rezidenciji premijera. Za sada nije poznato gdje se nalazi Nikol Pašinjan.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender