29. 01. 2022.
Sukob policije i demonstranata u Atini, upotrebljen suzavac i šok bombe

Sukob policije i demonstranata u Atini, upotrebljen suzavac i šok bombe

Sukob policije i demonstranata u Atini, upotrebljen suzavac i šok bombe

ATINA – Grčka policija upotrijebila je danas suzavac i šok bombe kako bi rastjerala grupu od nekoliko desetina demonstranata, koji su se okupili ispred univerziteta u Atini kako bi obilježili godišnjicu ustanka studenata protiv vojne diktature 1973. godine.

Kako navodi grčki Katimerini, sukobi su kratko trajali, a učesnici protesta su se ubrzo razišli.

Grčka vlada zabranila je održavanje marševa i skupova danas i sutra, strahujući da će se pretvoriti u široko rasprostranjene događaje usred pandemije virusa korona.

Nekoliko mahom ljevičarskih grupa i stranaka je, uprkos tome, održalo marševe, ali je većina tih okupljanja protekla bez incidenata, dok su se učesnici pridržavali mjera o držanju distance i nosili maske.

Oko 200 članova Grčke komunističke partije spriječeno je da dođe do američke ambasade tokom marša, dok je ljevičarska partije MeRa25 takođe održala manji skup.

Ljevičarska opoziciona partija Siriza organizovala je ceremoniju polaganja vijenaca u istorijskom kampusu Politehničkog univerziteta.

Sedam osoba je privedeno zbog sumnje da su planirali da organizuju ili učestvuju u zabranjenim događajima.

Oko 5.000 policajaca, uz pomoć helikoptera i dronova, raspoređeno je u Atini kako bi spriječili danas održavanje skupova i marševa .

Iz godine u godinu, na ovaj dan hiljade Grka su prisustvovale pomjenu i odavanju poštu nastradalima pobune iz 1973. godine, ali epidemija korona virusa ove godine je promijenila tu tradiciju.

“Odluka da zabranimo masovne događaje i okupljanja donijeta je samo da bismo zaštitili javno zdravlje u zemlji”, poručio je grčki premijer Kirijakos Micotakis suočen sa optužbama ljevičarske i komunističke opozicije koja odluku vlade o zabrani kvalifikuje kao “autoritarnu”.

Grčke vlasti su zbog porasta broja novoinficiranih virusom korona prošle nedjelje pooštrile restriktivne mjere, uvele noćni policijski čas, zatvorile škole i zabranile tradicionalnu procesiju u čast nastradalih tokom pobune protiv vojne hunte 1973. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender