24. 01. 2022.
Epidemiološka situacija u Italiji se blago poboljšava

Epidemiološka situacija u Italiji se blago poboljšava

Epidemiološka situacija u Italiji se blago poboljšava

RIM – U poslednja 24 sata u Italiji je registrovano 32.000 novih slučajeva korona virusa, 731 osoba je podlegla infekciji, a zvaničnici navode da se epidemiološka situacija blago poboljšava.

Direktor odjeljenja za prevenciju Ministarstva zdravlja Ðani Reza rekao je da su se ljudi koji su posljednjih dana preminuli zarazili prije dva ili tri mjeseca, prije uvođenja oštrijih antikovid mjera.

Šef odeljenja za zdravstvo u regiji Pulja Pjerluiđi Lopako kaže da bi u Italiji došlo do drugog talasa pandemije kovid-19 čak i da je cijela zemlja bila u karantinu od marta do danas.

U emisiji za Tv Rai Lopako je rekao da korona virus neće nestati i da će nastaviti da cirkuliše, a da će vakcina pomoći da se sa tim virusom živi.

Prema njegovim riječima, kovid-19 će verovatno postati jedna vrsta sezonske bolesti, ali sa sve slabijom mogućnošću zaraze.

Na sastanku predsjednika italijanskih regija sa vladom, regionali čelnici su tražili da se smanji broj indikatora na osnovu kojih se ocjenjuje epidemioloska situacija i preduzimaju zaštitne mjere, sa trenutnih 21 na pet.

Iza zahtjeva stoji nastojanje političara da svoje regije izvuku iz grupe visoko zaraženih, gdje je na snazi karantin i prebace u grupu gjde su anti-kovid mjere ležernije.

Ovakvi zahtjevi, kako piše agencija Agi, nisu uvek i neizostavno zasnovani na epidemioloskoj situaciji, koliko nastojanju političara da se sačuva proizvodnja i izbjegne eventualno nezadovoljstvo građana čvrstim mjerama ograničenja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender