04. 03. 2021.
Policija upotrebila vodene topove na demonstrantima u Berlinu

Policija upotrebila vodene topove na demonstrantima u Berlinu

Policija upotrebila vodene topove na demonstrantima u Berlinu

Berlinska policija, pojačana policijskim jedinicama iz cijele Njemačke, razmještena danas u većem dijelu centralnog Berlina, upotrebila je vodene topove na demonstrantima koji su protestovali protiv restriktivnih mjera vlade.

Iz policije je saopšteno da su se demonstranti oglušili o upozorenja da stave maske i održavaju propisanu fizičku distancu.

Nakon intervencije vodenim topovima policajci su utrčali među demonstrante i nekolicinu priveli, a demonstranti su uzvratili petardama i bakljama, prenio je AP.

U njemačkom Bundestagu poslanici se danas izjašnjavaju o predlogu zakona koji bi njemačkoj vladi omogućio da samostalno uvodi antiepidemijske restrikcije, bez prethodnog odobrenja parlamenta.

Vlada je zabranila okupljanja, zaštitne ograde postavljene su oko državnih institucija u slučaju da se demonstranti ogluše o vladinu zabranu, ali ipak, velika grupa ljudi okupila se još jutros kod Brandenburške kapije, nedaleko od parlamentarnog zdanja i samo je nekolicina imala zaštitne maske i pridržavala se propisane fizičke distance.

Iako većina Nijemaca prihvata i poštuje najnovije mjere vlade, kritičari tvrde da bi usvajanje novog zakona dalo vladi Njemačke prevelika ovlašćenja u ugrozilo građanska prava Nijemaca s obzirom da će se mjere donositi bez prethodnog odobrenja Bundestagu.

Ultradesničarska Alternativa za Njemačku uporedila je takav zakon sa Aktom o odobrenju (vladi) iz 1933. godine koje je donio Hitlerov nacistički režim, prenio je Rojters.

Na protestima u Berlinu su nošeni natpisi među kojima i jedan na kojem piše “Vratite nam naše živote”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender