29. 01. 2022.
“Korona mutirala i ima veći potencijal za širenje, ali ne i smrtnost”

“Korona mutirala i ima veći potencijal za širenje, ali ne i smrtnost”

“Korona mutirala i ima veći potencijal za širenje, ali ne i smrtnost”

Virusolog i nekadašnji šef laboratorije u Institutu Torlak u vrijeme variole vere Ana Gligić izjavila je da je virus korona mutirao i ima veći potencijal za širenje, ali ne i smrtnosti.

“Trenutno se nalazimo u novoj epidemiji u okviru pandemije kovida 19. To je nama poznati virus, ali se promenio i startuje ispočetka. Više se širi među ljudima, ali se još ne zna da li je dobio i na snazi obolevanja i težini kliničke slike”, rekla je Gligićeva povodom sve masovnijeg oboljevanja od kovida 19 u Srbiji.

Ona je istakla da je mutacija virusu dala veću mogućnost za širenje među ljudima, da se bolnice pune pacijentima i da se pribojava da će zdravstveni sistem Srbije “pući” zbog svega toga.

“Ako su moje prognoze tačne, u narednih 14 dana virus će stalno da raste i, ukoliko budemo imali sreće, počeće da pada u decembru”, rekla je Gligićeva za beogradsku “Politiku”.

Ona očekuje da će krajem januara i u februaru broj oboljelih moći da padne na razumnije granice i stanovništvu neće morati da se nameću velika ograničenja.

“Jedino se plašim da će doći do mutacije virusa i kod životinja i da će se pojaviti neki novi oblik bolesti. Onda bi to bila, slikovito rečeno, igranka bez prestanka”, navela je Gligićeva.

Ona je podsjetila da je još u martu predvidjela da će broj zaraženih morati da se penje i da će u maju da uslijedi pad, što se i dogodilo.

Gligićeva je navela da je nova epidemija od jula, jer je tada virus bio rasijan, te da je u međuvremenu soj virusa mutirao u dvije-tri velike mutacije.

“Ukoliko sam bila u pravu za sve što sam govorila, slobodno mogu da tvrdim da smo onaj početni virus do sada likvidirali. Pojavila se njegova mutacija koja ima brži potencijal širenja, ali ne i smrtnosti”, navela je Gligićeva.

Prema njenom mišljenju, može da se dogodi da virus vremenom prosto nestane i da bude nađen samo ponegdje i to ako bude istraživan.

“U tom slučaju možemo da budemo mirni godinama, dok se on ponovo jednog dana ne pojavi”, navela je ona.

Prema njenim riječima, vakcina protiv korone će donijeti spas, a jedino što mogu da napravi problem su mutacije.

“Ukoliko je mutirani virus u cirkulaciji, a vakcina je napravljena od prvog virusa, onda ta cepiva neće štititi više od 92 odsto, kao što neki proizvođači tvrde, već će pružiti zaštitu neki procenat manje”, rekla je Gligićeva.

Na sreću, kako ističe, kod 70 odsto zaraženih ne izaziva kliničku sliku, prođe neopaženo i na taj način se stanovništvo prokužava.

Ona je istakla da ne vjeruje u razne svjetske teorije zavjere od kojih je jedna da se virus korona prenosi sa ljudi na životinje i ističe da nije uobičajeno da se ovakvi virusi iz prirode, kada uđu u čovjeka, vraćaju na životinje.

“Oni zapravo završavaju u slepoj ulici, odnosno šire se među ljudima i ne prelaze na životinje”, objasnila je Gligićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender