22. 01. 2022.
Bivši francuski predsjednik ide na sud

Bivši francuski predsjednik ide na sud

Bivši francuski predsjednik ide na sud

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi danas će se pojaviti na sudu zbog optužbi za korupciju i zloupotrebu uticaja.

Ovo je prvi slučaj od nekoliko istraga koje se vode protiv desničarskog političara koji je predvodio Francusku između 2007. i 2012. godine, pa će se on pojaviti pred sudijom nakon višegodišnjih pokušaja da se optužbe povuku ili ponište, prenio je “Gardijan”.

U slučaju poznatom kao “afera prisluškivanja”, tužilaštvo navodi da su Sarkozi i njegov advokat Tjeri Herzog pokušali da podmite sudiju Žilbera Azibera da im preda tajne podatke iz odvojene istrage protiv bivšeg francuskog lidera.

France's President Nicolas Sarkozy greets Libyan leader Muammar Gaddafi in the courtyard of the Elysee Palace before a second meeting in Paris, FRANCE – 12/120/2007/0712122020,Image: 221450525, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Zauzvrat, Sarkozi je optužen da je ponudio Aziberu da mu obezbedi prijatan posao na Azurnoj obali.

Sarkozi je na meti niza pravnih istraga – od navoda da mu je pokojni libijski lider Muamer Gadafi nedozvoljeno finansirao kampanju do primanja navodnog mita od prodaje oružja u Pakistanu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender