22. 01. 2022.
Burno u Hrvatskoj, ugostitelji najavljuju protest, u toku sastanak Vlade

Burno u Hrvatskoj, ugostitelji najavljuju protest, u toku sastanak Vlade

Burno u Hrvatskoj, ugostitelji najavljuju protest, u toku sastanak Vlade

Nakon što je premijer Andrej Plenković juče predstavio nove mjere protiv virusa korona, od devet sati u Vladi je u toku sastanak.

Pomenute mjere propisuju da se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica izjavio je uoči sastanka kako je važno da se danas postigne dogovor, piše hrvatski portal Index.

“Danas moramo sve dogovoriti. Ne smije biti drugog kruga pregovora, to je ključna činjenica”, izjavio je Letica.

Kazao je i kako ne smiju odustati od svojih zahtjeva, jer to je jedino što im preostaje za njihov rad i poslovanje. “Sve što tražimo je realno, svi zahtjevi su realni i na tome treba insistirati”, rekao je.

Na opasku kako Vlada šalje poruku da (ugostitelji) moraju biti svjesni stanja u budžetu, odgovorio je kako su ugostitelji toga svjesni.

“Zato smo ponudili taj model gdje mi njih praktično kreditiramo, ne tražimo novac odmah nego kroz period od tri godine”, rekao je.

“Ako ništa drugo ne preostaje, protest je ono što će se dogoditi”

Nove mjere izazvale su burne reakcije preduzetnika, a predsjednik udruženja Glas poduzetnika Hrvoje Bujas kaže da su u privatnom sektoru spremni i na štrajkove.

“Uvijek postoji plan B. Ako sutra zaista ne nađemo zajednički jezik, UGP kao krovna asocijacija poduzetnika, ali i jednog dijela privatnih preduzetnika, sa svojih više od 13.000 članova, uključujući i dodatne partnere poput vozača kamiona, vozača autobusa, naših frizera, kozmetičkih salona, fitness-centara, trgovina na malo, mi smo zaista spremni i voljni izaći i napraviti blokadu i prosvjede koji moraju pokazati da privatni sektor nije i ne čine ga građani drugog reda. Mi smo jednakopravni, jednako važni kao i svi drugi građani”, rekao je Bujas sinoć za Novu TV.

Na pitanje znači li to i blokadu saobraćajnica, Bujas je rekao: “Ako ništa drugo ne preostaje, protest je ono što će se dogoditi.”

Bujas kaže da je u ovom trenutku upitno 100.000 radnih mjesta, a ako se ovakve mjere produže, i više od toga.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender