21. 01. 2022.
Vakcine i lijekovi oslobođeni od plaćanja carina i PDV-a

Vakcine i lijekovi oslobođeni od plaćanja carina i PDV-a

Vakcine i lijekovi oslobođeni od plaćanja carina i PDV-a

Savjet ministara donio je odluku o oslobađanju od plaćanja carina, PDV-a i drugih indirektnih poreza na uvoz vakcina, lijekova, medicinskih sredstava i drugih medicinskih protivmjera za sprečavanje i suzbijanje širenja zarazne bolesti kovid 19.

Riječ je o vakcinama, lijekovima, medicinskim sredstvima i drugim medicinskim protivmjerama, koje se nabavljaju putem Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera za BiH, Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine zaključenog 18. septembra i drugih ugovora na bazi kojih BiH nabavlja medicinske protivmjere za sprečavanje i suzbijanje širenja kovida 19 za vrijeme trajanja stanja prirodne ili druge nesreće.

Ovom odlukom, koja je donesena na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, propisane su procedure i potrebni uslovi za uvoz medicinskih protivmjera.

Ministarstvo civilnih poslova je 15. septembra zaključilo sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Sporazum o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcinama protiv bolesti kovid 19 – Kovaks.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara i vlada Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore i Vlade Slovenije o aranžmanima zemlje domaćina u vezi sa statusom Stalne organizacije Balkanskih medicinskih snaga /BMS/ i njenog osoblja.

Cilj Sporazuma je da se omogući Stalnoj organizaciji BMS-a da efikasno izvršava svoje dužnosti i funkcije kroz postepeno funkcionalno operativno sjedište u Skoplju.

Predviđena sredstva potrebna za provođenje Sporazuma iznose 10.000 evra godišnje za zajednički budžet Stalne organizacije BMS-a i biće obezbijeđena iz redovnih sredstava Ministarstva odbrane u budžetu institucija BiH.

Ministarstvo odbrane zaduženo je da prijedlog osnova dostavi Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika odredi ministra odbrane Sifeta Podžića.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender