16. 01. 2021.
Miroslav Miša Aleksić, muzičar koji je živio rokenrol

Miroslav Miša Aleksić, muzičar koji je živio rokenrol

Miroslav Miša Aleksić, muzičar koji je živio rokenrol

Miroslav Miša Aleksić, bas gitarista rok grupe “Riblja čorba”, preminuo je u 67. godini od posljedica virusa korona.

Mišin život obilježila je muzika  kao bas gitarista živio je rokenrol, a tokom dugogodišnje karijere pisao je pjesme i producirao albume za brojne druge izvođače i bendove.

“Jutros nas je napustio naš brat Miša Aleksić. I on i lekari iz KBC ‘Bežanijska kosa’ su se borili do kraja. Na nesreću, dogodilo se najgore. Miša je jedan od osnivača ‘Riblje čorbe’ i bendu je posvetio ceo život”, napisali su u saopštenju članovi grupe.

Pjevač benda Bora Đorđević kazao je da se Miša borio kao lav do posljednjeg daha.

“Četrdeset dve godine smo svirali zajedno i ne mogu da zamislim da ga više nema. Više od četiri decenije se nikad nismo ni ružno pogledali, a kamoli posvađali. Ne mogu da zamislim svirku bez njega. Dogovorili smo se da umremo na bini, a on požurio. Hvala ti, brate, na svemu”, rekao je Đorđević.

I druge kolege umjetnici putem društvenih mreža opraštali su se tokom jučerašnjeg dana od legendarnog bas gitariste, a bivši član njegovog matičnog benda “Riblja čorba” Momčilo Bajagić Bajaga izjavio je da se osjeća užasno jer mu je preminuo kolega i kum.

Od basiste se oprostio i muzičar Dejan Cukić, koji je decenijama unazad sarađivao s Aleksićem.

“Tražim reči, ali ne ide… Kako se oprostiti od nekoga koga poznaješ čitav punoletni život? Zbogom, Mišo, počivaj u miru”, napisao je muzičar Dejan Cukić.

Članovi rok sastava “YU grupa” ovih dana proslavljali su 50 godina postojanja benda, a u objavi na društvenoj mreži su istakli da je odlazak Aleksića bacio sjenku na sva slavlja.

“Nažalost, na današnje slavlje bačena je senka tužnom vešću da je preminuo veliki prijatelj i kolega Miša Aleksić. Dragi Mišo, bila je čast živeti rokenrol sa tobom!, napisali su članovi “YU grupe”.

Miroslav Miša Aleksić rođen je 1953. godine u Beogradu. Karijeru je počeo 1970. u bendu pod nazivom “Rojali” kao bas gitarista i pjevač. Naredne godine Miša je otišao u SAD, gdje je diplomirao na “Pikesville High School” u Merilendu. S ostalim studentima osnovao je rokabili bend “ShihMuhFuh”.

Pod uticajem muzike grupa “Grand Funk Railroad”, “Deep Purple” i “Led Zeppelin”, poslije povratka u Jugoslaviju, Aleksić je formirao bend SOS sa Draganom Štulovićem, Draganom Tasićem i Stevanom Stevanovićem.

Nakon što je Tasić napustio bend, SOS je nastavio da nastupa kao trio. Štulović i Stevanović su 1977. godine napustili bend i zamijenili su ih Rajko Kojić i Vicko Milatović. Aleksić, Kojić i Milatović su 1978. godine formirali bend “Riblja čorba” sa bivšim vokalom benda “Rani mraz” Borom Đorđevićem.

Tokom karijere Aleksić je pisao pjesme za Zdravka Čolića, Biljanu Petrović, Milorada Mandića i “Run Go”. Takođe, bio je producent albuma: osim albuma “Riblje čorbe” producirao ih je i za bendove “Ratnici podzemlja”, “Džezi bel”, “Minđušari”, “Run Go” i “Prozor”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender