22. 01. 2022.
Budžet stabilan, od 1. januara povećanje penzija

Budžet stabilan, od 1. januara povećanje penzija

Budžet stabilan, od 1. januara povećanje penzija

Budžet Republike Srpske je stabilan, sve budžetske obaveze se izmiruju, što je vidljivo iz drugog rebalansa budžeta koji iznosi 3,6 milijardi KM i viši je od planiranog prvim rebalansom, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke.

Situacija jeste teška zbog posljedica pandemije virusa korona, ali Srpska kontroliše situaciju, dodao je Dodik i rekao da je Srbija već poslala finansijsku pomoć.

Redovno izmirujemo sve obaveze, nismo imali smanjenja, imamo stabilne prihode iako postoje određeni problemi uzrokovani virusom korona, rekao je Dodik.

Bruto domaći proizvod biće manji za pet odsto, ali to je, kaže, najmanje smanjenje u regionu nakon Srbije.

Finansijska stabilnost vidi se i u tome što će penzije biti povećane, rekao je Dodik.

  • 1. januara 2021. godine penzije u Srpskoj biće povećane za 3,5 od četiri odsto, što govori o očuvanja penzionog sistema – rekao je Dodik.

Posljedice pandemije virusa korona se osjećaju, kaže Dodik, međutim, finansije u Srpskoj su stabilne. Finansijska pomoć prošle sedmice stigla je iz Srbije.

  • U četvrtak je stiglo 20 miliona evra i ide najviše na zdravstvo – istakao je on.

Zdravstveni sektor je i dalje pod teškim udarom zbog pandemije. Trenutno je u Srpskoj hospitalizovano više od 1.000 ljudi, što je dodatni udar na budžet, kaže Dodik.

O nabavci vakcina se već pregovara, a krenulo se i u formalnu realizaciju nabavke.

  • Napravljen je predugovor sa ruskim proizvođačem o nabavci milion doza vakcina. Posredstvom evropske mreže može se očekivati nabavka nekoliko stotina hiljada – naglasio je Dodik.
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender