22. 01. 2022.
Američko tužilaštvo: Nismo našli dokaze o prevarama na izborima

Američko tužilaštvo: Nismo našli dokaze o prevarama na izborima

Američko tužilaštvo: Nismo našli dokaze o prevarama na izborima

Američko državno tužilaštvo je objavilo da ministarstvo pravde nije pronašlo nijedan dokaz o prevari na presjedničkim izborima u SAD, a čime bi se podržale tvrdnje Donalda Trampa.

“Do danas nismo pronašli nijedan dokaz o prevari koji bi mogao dovesti do drugačijeg ishoda izbora”, kazao je američki državni tužilac Vilijam Bar.

Ovakve tvrdnje tužilaštva zapravo dovode do zadavanja novog udarca Donaldu Trampu koji još nije prihvatio poraz skoro mjesec nakon izbora.

Tramp i ljudi iz njegove kampanje su pokrenuli niz tužbi u državama u kojima je izgubio navodeći da je počinjena izborna prevara. Osim toga, sada već odlazeći predsjednik je u nekoliko navrata iznosio neutemeljene tvrdnje da su izbori pokradeni, pišući to redovno na Twitteru. U međuvremenu, glasovi su ponovo prebrojani u tim državama i u svima njima su potvrđeni glasovi u korist demokrate Džoa Bajdena.

Novoizabrani predsjednik Džo Bajden za sada ima 306 elektroskih glasova naspram Trampa koji ima 232. Kako bi se proglasio predsjednikom, potrebno je da kandidat pređe prag od 270 glasova.

“Postojala je samo jedna mogućnost koja bi mogla ukazivati na prevaru na izborima, a to je programiranje sistema glasanja da pokazuje iskrivljene rezultate”, kazao je tužilac Bar koji se smatra jednim od najvećih Trampovih saveznika aludirajući na to da su glasačke mašine hakovane kako bi Bajden osvojio više glasova.

Međutim, nedugo nakon te izjave Bar je promijenio mišljenje.

“Ministarstvo pravde i Ministarstvo nacionalne bezbjednosti su detaljno istražili tvrdnje o izbornoj prevari i do sada nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi ih mogli potkrijepiti”, kazao je Bar.

Portparol Ministarstva pravde je kasnije naglasio da odjel nije zaključio istragu i da će se i dalje provjeravati tvrdnje i tražiti eventualni dokazi o mogućoj prevari.

Prošlog mjeseca je Bar izdao naredbu američkim advokatima i dopustio im da prate bilo kakve “značajnije navode” o nepravilnostima glasanja prije nego budu i zvanično potvrđeni rezultati za američkog predsjednika.

“Sve je veća tendencija da se sistem krivičnog pravosuđa koristi kao neka vrsta mehanizma za popravke, ali se ljudima ne sviđa kada Ministarstvo pravde želi ‘ući’ i ‘istražiti’ određene stvari”, dodao je Bar.

Na ove Barrove tvrdnje reagovali su i advokati Trampove kampanje Rudi Đulijani i Džena Elis.

“Čini se da, uz najveće poštovanje državnog tužioca, njegovo mišljenje ne pokazuje nikakvo znanje ili dokaze o istrazi zbog važnih nepravilnosti i sistemske prevare koja je pričinjena”, naveli su u zajedničkoj izjavi.

U međuvremenu, lider demokratskog Senata Čak Šumer je prokomentarisao izjavu Bara aludirajući na to da će on biti sljedeći koji će dobiti otkaz.

Prema dosadašnjim pisanjima medija, Tramp se privatno žalio na nedostatak podrške Bara i FBI-ja u njegovim pokušajima da svoj poraz pripiše prevari na izborima, piše BBC.

Već se sukobio i s republikanskim guvernerima u Arizoni i Džordžiji – dvjema tradicionalnio konzervativnim državama koje su ove godine podršku dale Džou Bajdenu. Pretpostavlja se da je tužilac Bar najnovija meta Trampove ljutnje.  

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender