22. 01. 2021.
Tramp priznao da je Bajden novi predsjednik

Tramp priznao da je Bajden novi predsjednik

Tramp priznao da je Bajden novi predsjednik

Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp priznao je u četvrtak da će Džo Bajden biti naredni američki predsjednik, dan nakon nasilnog upada njegovih pristalica u zgradu Kongresa, koji je zasjedao o potvrdi Bajdenove pobjede.

Kako prenosi AP, Tramp, koji je u četvrtak ujutro i dalje neosnovano tvrdio da su izbori pokradeni, uveče je saopštio da će se usredsrediti na neometanu i mirnu tranziciju vlasti na Bajdenovu administraciju.

“Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija će biti inaugurisana 20. januara. Sada sam usredsređen na to da osiguram neometan i miran prenos vlasti. Ovaj trenutak zahtjeva zacjelivanje rana i pomirenje”, naveo je Tramp u video snimku koji je postavljen na Tviter.

Tramp je osudio nasilje, navodeći da su učesnici nereda ukaljali sjedište američke demokratije. Nije međutim govorio o svojoj ulozi u podsticanju nasilja, prenosi AP.

“Vječna mi je čast da služim kao vaš predsjednik. Svim divnim pristalicama poručujem da znam da ste razočarani, ali takođe želim da vam kažem da naše izvanredno putovanje tek počinje”, naveo je Tramp, koji je suočen sa pozivima da podnese ostavku ili da bude smijenjen poslije napada u srijedu, navodi Glas Amerike.

Trampova portparolka Kejli Mekeneni prethodno je saopštila da cijela Bela kuća osuđuje nasilje koje se u srijedu dogodilo u američkom Kongresu i poručila da oni koji su prekršili zakon treba da krivično odgovaraju.

“Mi to osuđujemo – predsjednik i ova administracija – na najsnažniji mogući način”, rekla je novinarima Mekenenijeva na brifingu za novinare u Bijeloj kući. “To je neprihvatljivo, i oni koji su prekršili zakon treba da budu krivično gonjeni”.

Portparolka Bijele kuće nije odgovarala na pitanja novinara.

Policajac Brajan Siknik preminuo je od povreda zadobijenih u nemirima u srijedu koje su izazvale pristalice aktuelnog predsednika Donalda Trampa na Kapitol hilu u Vašingtonu, saopštila je policija američkog Kongresa, javlja Rojters.

On je peta žrtva nereda, pošto je prethodno objavljeno da su četiri osobe stradale nakon što su Trampove pristalice upale u zgradu Kongresa kako bi spriječile parlament da potvrdi pobjedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

“Policajac Siknik je odgovorio na nerede u srijedu, 6. januara 2021, na američkom Kapitolu i povrijeđen je dok je bio u fizičkom sukobu s demonstrantima”, navela je policija u saopštenju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender