23. 01. 2021.

Zeljković: Krajem februara se očekuje SPUTNJIK V, za Fajzerovu vakcinu još nema datuma

Izjavio je ovo danas direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, dodajući da će javnost saznati tačan datum čim ih Kovaks ili Evropska Unija obavijeste o pristizanju prvih količina vakcina.

Radi se ubrzana priprema za prihvat vakcine pošto imamo određene indikacije da će prvo doći Fajzerova vakcina, i u skladu sa tim da možemo logistički biti spremni da je primimo, distribuiramo i apliciramo našim građanima. Do kraja januara će biti edukovano i osoblje u zdravstvenim ustanovama Srpske koji će dalje da edukuju kolege u vezi sa vakcinama – rekao je Zeljković.

U Srpsku bi inače trebalo da stigne 400.000 doza ovih vakcina, za 200.000 stanovnika.

Što se tiče ruske vakcine „Sputnjik V“, ona se, prema informacijama od potencijalnog dobavljača, očekuje krajem feburara. Trenutno se radi logistička priprema, pregledanje i verifikacija dokumentacije.

Zeljković je naveo da već postoji plan za vakcinaciju stanovništva koji će biti dostavljen Ministarstvu zdravlja RS.

Preporučene su grupe populacije koju je neophodno vakcinisati, prije svega stanovništvo preko 65 godina, osobe sa više hroničnih oboljenja i zdravstveni radnici. Nećemo vakcinisati jednu po jednu populaciju već ćemo raditi više paralelnih pravaca, da bi obuhvatili što veći broj građana – pojasnio je on.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender