07. 03. 2021.

Saobraćaj otežan i usporen zbog snijega

Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji Bih zbog snijega odvija otežano i usporeno, posebno u višim planinskim predjelima i preko prevoja.

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske izdvajaju putne pravce Sarajevo – Rogatica preko Romanije, Trnovo – Foča preko prevoja Rogoj, Mrkonjić Grad – Miliništa, Tisovac – Kneževo – Ugar, Kola – Stričići – Čađavica, Šipovo – Strojice.

Neprohodan je regionalni put Ulog – Klanci, preko prevoja Morine, zbog smetova.

Iz AMS apeluju da vozači budu oprezni na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu Klašnice – Laktaši u Laktašima, saobraćaj se preusmjerava obilaznim putevima u neposrednoj blizini.

Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto-put, iz pravca Gradiške na petlju Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke vozila se kod Hotela “Ćubić” preusmjeravaju na auto-put, iz pravca Prnjavora na petlju Drugovići, a iz pravca Srpca na petlju Laktaši.

Iz AMS RS preporučuju vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put “Deveti januar” i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš – Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima od 7.00 do 17.00 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na pravcima Vitez – Travnik, Stupari – Živinice, Živinice – Banovići, Drvar – Bosansko Grahovo, Gromiljak – Blažuj i Šuica – Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Granični prelaz Metaljka prema Crnoj Gori otvoren je u vremenu od 7.00 do 19.00 časova.

Državljani BiH mogu da uđu u Srbiju sa negativnim PCR testom, ne starijim od 48 časova. Tranzit za BiH državljane ograničava se na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Srbije.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan PCR test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR, “Elisa” ili “Eclia” test star maksimalno 72 časa.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender