22. 01. 2021.
Poreska uprava FBiH blokirala račune rudnika Zenica i Breza

Poreska uprava FBiH blokirala račune rudnika Zenica i Breza

Poreska uprava FBiH blokirala račune rudnika Zenica i Breza

  • Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine blokirala je, zbog neplaćenih doprinosa na plate, račune zavisnih društava Rudnik mrkog uglja Breza i Rudnik mrkog uglja Zenica, potvrdili su u izjavi za Fenu iz te dvije kompanije.

Zenički su rudnici blokirani na iznos od 4.900.000 KM te, kako ističe v.d. direktora  Dragan Peranović, taj bi novac morali isplatiti da bi im bio deblokiran račun.

“Nadam se da će do kraja sedmice biti uplaćen dug i da ćemo u petak moći isplatiti plaće radnicima. Novac za plaće imamo obezbijeđen, ali treba da se deblokira račun. Naš ukupan dug za PIO/MIO iznosi 65.000.000 KM, ali Poreska uprava FBiH svjesna je da taj iznos ne mogu naplatiti odjednom”, ističe Peranović, koji napominje da su rudnici u sklopu JP Elektroprivreda BiH u fazi restrukturiranja.

On dodaje kako su, od sredine avgusta prošle godine, za 39 radnika izdali rješenje o penzionisanju, ali nisu isplatili doprinose pa još uvijek nisu počeli ostavrivati svoja prava. Do tog su perioda, napominje Peranović, izmirili obaveze za rudare koje su slali u penziju.

On napominje da su 8. januara u pogon pustili “široko čelo” u jami “Raspotočje”, što daje optimizam da će zenički rudnici u narednom periodu ispunjavati plan proizvodnje.

“Još se uhodavamo, ali planiramo da ćemo u ‘Raspotočju’ proizvoditi između 1.000 i 1.200 tona dnevno. U pogonu ‘Stara jama’ proizvodimo 400 do 600 tona dnevno. Plan proizvodnje za ovu, 2021. godinu još nismo definisali”, kaže Peranović.

Direktor ZD RMU Breza Muamer Omerhodžić takođerje potvrdio da su blokirani, ali na iznos od 4.500.000 KM te da su radnici tog rudnika već za 22. januar najavili i štrajk.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender