22. 01. 2021.
Smanjenje broja zaposlenih izostavljeno u budžetima

Smanjenje broja zaposlenih izostavljeno u budžetima

Smanjenje broja zaposlenih izostavljeno u budžetima

Načelnici i gradonačelnici 26 opština i gradova u Republici Srpskoj predložili su, a lokalne skupštine usvojile, budžete za ovu godinu, ne mareći za Zakon o lokalnoj samoupravi Srpske koji predviđa da do 30. juna ove godine moraju da usklade broj zaposlenih sa brojem stanovnika u svojoj lokalnoj zajednici, piše današnji Glas Srpske.

List navodi da prema tom zakonu, koji je usvojen 30. novembra 2016. godine i koji je trebao da stupi na snagu 30. juna 2019. godine, ali je njegova primjena odgođena za posljednji dan juna ove godine, u opštinskim i gradskim upravama moći će da budu maksimalno tri zaposlena na hiljadu stanovnika.

Uprkos tome, naglašava list, čelnici opština i gradova u budžetima za 2019. godinu predvidjeli su isti iznos sredstava za plate zaposlenih kao i u protekloj godini.

Kako se navodi u tekstu, Ministarstvo finansija Srpske dalo je saglasnost na predložene budžete.

  • Ukupno 26 jedinica lokalne samouprave Srpske dostavilo je Ministarstvu finansija prijedloge budžeta za 2021. godinu i svi su odobreni. S obzirom na to da izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi stupaju na snagu u drugoj polovini tekuće godine, sredstva koja se tiču budžetske stavke “Rashodi za lična primanja zaposlenih” prilagođavaće se naknadno, po potrebi, pomenutim zakonskim izmjenama – naveli su iz ovog ministarstva.

Iz Ministarstva finansija podsjećaju na činjenicu da jedinice lokalne samouprave imaju samostalnost u preraspodjeli sopstvenih budžetskih sredstava po stavkama, kao i mogućnost rebalansa budžeta tokom fiskalne godine.

Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan potvrdio je za Glas Srpske da su u budžetu za ovu godinu planiran iznos sredstava za postojeći broj zaposlenih koji je gotovo identičan prošlogodišnjem i da je dobio saglasnost resornog ministarstva.

I načelnik Sokoca Milovan Bjelica kaže da je predvidio otprilike isti iznos za plate kao i prošle godine.

  • Mijenjaćemo stvari u hodu i usvojiti rebalans ukoliko bude trebalo, ali ne isključujem mogućnost da ponovo bude odgođeno stupanje zakona na snagu – rekao je Bjelica.

Glas Srpske navodi da Zakon o lokalnoj samoupravi kaže da maksimalan broj zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi, ne može biti veći od tri zaposlena na 1.000 stanovnika, a izuzetak su lokalne zajednice sa manje od 5.000 stanovnika.

Prema zakonu, odgovorno lice biće kažnjeno sa 5.000 KM ako ne postupi po ovim zakonskim odredbama.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender