25. 02. 2021.
Vlada FBiH usvojila plan vakcinisanja

Vlada FBiH usvojila plan vakcinisanja

Vlada FBiH usvojila plan vakcinisanja

Vlada Federacije BiH usvojila je plan vakcinisanja protiv kovida 19, prema kojem su prioriteti zdravstveni radnici, zaposleni i osobe u staračkim domovima, te zdrave osobe od 16 do 64 godine koje rade u javnim službama.

Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH zaduženi su da, svako u okviru svojih nadležnosti, u odnosu na epidemiološku situaciju, na osnovu novih naučnih saznanja o vakcini, te u zavisnosti od promjene drugih uslova od kojih zavisi sprovođenje vakcinisanja, revidiraju plan, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U saopštenju se navodi da se prema usvojenom planu vakcina nabavlja kroz “Kovaks” mehanizam, te EU mehanizam, kao i da je za nabavku vakcina kroz “Kovaks” mehanizam iz budžeta FBiH 2020. godine izdvojeno 13 689 538 KM.

Budžetom FBiH za 2021. godinu predviđeno je 12 miliona KM za nabavku vakcine, te i dva miliona KM za preduzimanje mjera suzbijanja virusa korona, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH dala je dozvolu vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva za uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera u skladu sa procjenom epidemiološke situacije.

SRNA

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender