25. 02. 2021.
Tegeltija: BiH će od MMF-a tražiti 750 miliona evra

Tegeltija: BiH će od MMF-a tražiti 750 miliona evra

Tegeltija: BiH će nabavljati i rusku i kinesku vakcinu

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je danas, nakon sastanka sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem u Sarajevu, da je pandemija globalno pitanje i na taj način treba posmatrati i nabavku vacina, te da će BiH krenuti i u direktnu nabavku vakcina od ruskih proizvođača i vakcine koja dolazi iz Kine.

“Dogovorili smo  nabakvu vakcina preko Kovaksa, znate raspodjelu i da smo  cijelokupni  iznos uplatili, ali još uvijek nemamo vakcina.  Dobro je da se vakcina u svijetu pojavila mnogo ranije nego što se očekivalo, a ono što nije dobro da ni jedan ni drugi sistem  za vakcine koje je BiH potpisala još uvijek nije počeo da se distrbuiše”, rekao je Tegeltija.  

“Rokovi su kraj januara ili početak februara. Danas će biti mnogo jasnija situacija kroz pomoć zajedničke nabavke kroz sistem EU  I danas ćemo imati  podatak kada”, dodao je.

Istakao je da su se opredijelili id a krenu u nabavku i drugih vakcina direktno  od ruskih proizvođača i proceduru nabavke vakcine koja dolazi iz Kine. U toku sutrašnjeg dana entiteti i Distrikt Brčko će iskazati svoje potrebe, a Ministarstvo civilnih poslova će pokrenuti inicijativu i proceduru direktne nabavke. Mi još uvijek vjerujemo da će sistem kovaksa ispoštovati procedure”, kazao je Tegeltija.

Očekujemo zvanične stavove entieta o potrebi direktne nabavke vakcina.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da Republika Srpska, putem Kompezacionog fonda, ima obezbijeđen novac za nabavku vakcina protiv virusa korona, pri čemu je već aplicirala za nabavku ruskih vakcina dovoljnih za imunizaciju 200.000 građana.

Višković je izjavio novinarima u Sarajevu da u procesu nabavke vakcina treba raditi zajedno sa Federacijom BiH /FBiH/, ističući da entitetske vlade ni do sada nisu sjedile skrštenih uku.

“Naša želja je iskazana za ruskom vakcinom, a spremni smo da je nabavimo zajedno sa FBiH, ako to i oni žele”, rekao je Višković, navodeći da ne želi da spekuliše o roku nabavke ruskih vakcina, ali se nada da će to biti veoma brzo.

On je naveo da Republika Srpska ide na varijantu da vakciniše do 50 odsto svojih stanovnika, podsjetivši da je vakcinacija besplatna i na dobrovoljnoj bazi.

Višković je rekao da će na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske biti utvrđen plan vakcinisanja građana.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender