05. 08. 2021.
Počinje festival “Kustendorf” Emira Kusturice

Počinje festival “Kustendorf” Emira Kusturice

Počinje festival “Kustendorf” Emira Kusturice

Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf ” osnivača Emira Kusturice, 14. put će početi danas na Mećavniku i trajaće do 25. januara onlajn, a moći će da se prati preko digitalne platforme na www.kustendorf.online

Festival će danas zvanično otvoriti Kusturica i potpredsjednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković, a uz predstavljanje žirija, biće prikazan rođendanski omaž glumici Fej Danavej i dokumentarni film “Junaci našeg vremena”, u režiji Kusturice.

U okviru takmičarskog programa, prvog dana festivala biće prikazano pet filmova i četiri razgovora osnivača festivala sa autorima.

Biće prikazani filmovi “Odlutala” Une fon Majdel iz Njemačke, “Nina” mladog autora iz Bugarske Hrista Simenova, “Kiša”, Pjotra Milčareka iz Poljske, “Za Vasotu” Petra Pešuta iz Srbije i “Rio” Ženje Kazankine iz Rusije.

Programska cjelina “Savremene tendencije”, počinje u 21 sat filmom “Dragi drugovi!” čuvenog ruskog reditelja Andreja Končalovskog, a nakon filma, biće prikazan razgovor režisera s Kusturicom.

U okviru “Retrospektive velikana”, od 23 čas će biti emitovana prva od planirane četiri epizode Kusturičine mini-serije “Bila jednom jedna zemlja”, nastala nakon filma “Underground” (1995), od viška snimljenog materijala.

Takmičarski program će se sastojati od 22 kratkometražna filma domaćih i stranih autora.

Međunarodni žiri čine: Aliče Rorvaher, nagrađivana italijanska rediteljka, glumac Predrag Miki Manojlović i Bruno Tarijer, snimatelj i dizajner zvuka iz Francuske.

Nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodijeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Kao specijalni užitak za sve ljubitelje sedme umjetnosti, biće prikazani razgovori osnivača festivala Kusturice sa svim učesnicima ovogodišnjeg festivala, autorima čiji se filmovi prikazuju u okviru takmičarskog i programa “Savremene tendencije”, gdje spada i ruski režiser Končalovski, dobitnik specijalne nagrade žirija Venecijanskog filmskog festivala.

U “Savremenim tendencijama” biće prikazani i filmovi “Vendi” Bena Zejtlina, “Gospođica Marks” Suzane Nikjareli – dobitnik nagrade filmskih kritičara na festivalu u Veneciji i “Kamenolomac” rediteljskog tandema Đanluka i Masimilijano De Serio.

U ponedjeljak, 25. januara, biće projekcija i posljednjeg filma slavnog reditelja Kim Ki Duka “Rastvaranje”, uz prateći razgovor Kusturice sa Dinarom Žumagalijevom, koja je u tom filmu igrala glavnu ulogu i bila producent.

Kustendorf u 14. izdanju održava se u organizaciji producentske kuće “Rasta International” u vlasništvu Kusturice, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Mećavnik grada.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender