16. 04. 2021.
Demokrate predale Senatu optužnicu protiv Trampa

Demokrate predale Senatu optužnicu protiv Trampa

Demokrate predale Senatu optužnicu protiv Trampa

Predstavnički dom SAD u ponedjeljak je Senatu predao optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji se tereti za poticanje pobune u Kapitol Hilu 6. januara. Na taj način je pokrenuto suđenje za njegov opoziv.

Devet demokrata koji će biti tužioci tokom procesa, donijelo je optužnicu Senatu u pratnji službenika Kapitola i vršioca dužnosti narednika, istim putem kojim su se kretale Trampove pristalice kada su se sukobile s policijom.

“Donald Tramp se tereti da je počinio zločine i prekršaje potičući nasilje na Vladu Sjedinjenih Američkih Država”, stoji u optužnici koja je pročitana nakon dolaska u Senat.

Deset republikanaca pridružilo se demokratama u glasanju za opoziv Trampa 13. januara u Predstavničkom domu, ali za njegovu osudu u Senatu trebaće podrška 17 republikanaca, uz 50 demokrata.

Džo Bajden je u u ponedjeljak za “CNN” rekao da ne vjeruje da će u Senatu biti dovoljno glasova protiv Trampa. Ukoliko se to ipak desi, Trampu će biti zabranjeno da se u budućnosti ponovo kandiduje za predsjednika.

Suđenje bi trebalo da počne 9. februara, u poroti će biti 100 senatora, a suđenjem će predsjedavati demokrata Patrik Lihaj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender