16. 04. 2021.
Lokacija vakcinacije zavisi od stanovništva koje se vakciniše

Lokacija vakcinacije zavisi od stanovništva koje se vakciniše

Lokacija vakcinacije zavisi od stanovništva koje se vakciniše

Lokaciju vakcinacije protiv virusa korona u RS odrediće kategorija stanovništva koja se vakciniše, a dodatni punktovi biće raspoređeni ukoliko za njima bude bilo potrebe.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS su izvijestili da će zdravstveni radnici biti vakcinisani u svojim matičnim zdravstvenim ustanovama, a zaposlene i korisnike domova za starija lica vakcinisaće timovi nadležnih domova zdravlja u domovima za starija lica.

“Za ostale osobe koje podliježu vakcinaciji planirana je vakcinacija u nadležnim ambulantama porodične medicine ili će biti organizovani punktovi u njihovim domovima zdravlja, u pojedinim slučajevima i izvan doma zdravlja, zavisno od uslova koji postoje u konkretnoj lokalnoj zajednici”, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici ovog ministarstva.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, za “Nezavisne” je rekao da je otvaranje vakcinalnih punktova tehničko pitanje, koje će se rješavati kada vakcinacija počne.

“Kada je riječ o vakcinaciji, najvažniji su nam dob i prisustvo hroničnih oboljenja. Od lokalne zajednice do lokalne zajednice pitanje dodatnih punktova biće riješeno u saradnji s domovima zdravlja, kao nosiocima procesa vakcinacije, pored Instituta za javno zdravstvo i naših regionalnih centara”, rekao je Zeljković.

Dodao je da će pitanje punktova biti riješeno kada budu raspoređene vakcine po lokalnim zajednicama u slučaju da bude bilo potrebe za njima pored vakcinacionih centara.

Kada je u pitanju nabavka vakcina, Zeljković je, kao i ranije, rekao da će Institut ove sedmice privesti kraju postupak nabavke ruske vakcine.

“Kada je riječ o ‘Pfiezerovoj’ vakcini, mi čekamo informacije od Ministarstva civilnih poslova BiH kada će tačno vakcina doći u BiH, jer mi nemamo direktan kontakt s Kovaks mehanizmom”, naveo je Zeljković.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH su kazali da i dalje ne raspolažu tačnim datumom kada bi vakcine putem Kovaks mehanizma trebalo da dođu u BiH te da još čekaju dalje instrukcije iz ovog mehanizma.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka, rekla je da ovu zdravstvenu ustanovu u narednom periodu očekuje početak vakcinacije, koja je veliki izazov, ali i najbolje rješenje u borbi protiv širenja virusa korona i stavljanja pandemije pod kontrolu.

“Sigurna sam da ćemo uspjeti da odgovorimo ovom zadatku koji je pred nama i da ćemo na najbolji mogući način sprovesti vakcinaciju”, rekla je Todorovićeva i dodala da banjalučki Dom zdravlja već ima spremne operativne planove i timove koji će sprovoditi vakcinaciju.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, juče je za RTRS rekao da vakcina nije tu da spriječi da se građani zaraze, već da spriječi teži oblika virusa korona ukoliko dođe do zaraze.

“Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije u ovom trenutku jeste da se vakcinišu i osobe koje su preležale koronu. Preporučuje se da lica u akutnom stanju bolesti ne primaju vakcinu”, rekao je Šeranić. Dodao je da je za kolektivni imunitet potrebno vakcinisati 40 odsto stanovništva te da je za to potrebno oko četiri do šest mjeseci.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender