25. 02. 2021.
Poslanici kritikovali Vladu FBiH zbog nabavke vakcina: “Radi se stihijski”

Poslanici kritikovali Vladu FBiH zbog nabavke vakcina: “Radi se stihijski”

Poslanici kritikovali Vladu FBiH zbog nabavke vakcina: “Radi se stihijski”

Poslanici u Predstavničkom domu Federacije BiH danas raspravljaju o informaciji Vlade FBiH, a o posljedicama pandemije COVID-19 na privredu i zdravstvo u FBiH.

Alma Kratina, šefica Kluba poslanikaa DF-a imala je nekoliko zamjerki.

“Trebao se obratiti i premijer Fadil Novalić, morao je naći vremena. Ministar zdravstva (Vjekoslav Mandić op.a.) ponekad nas treba počastiti svojim prisustvom i upoznati sa situacijom. Ne slažem se da su Vlada FBiH i nadležna ministarstva poduzeli sve kako bi se nabavile vakcine protiv korona virusa. Sve je u futuru”,  kazala je Kratina.

I Sabina Ćudić (Naša stranka) je također kritikovala izvještaj Vlade FBiH.

“Izvještaj je pokušaj revitalizacije, nudi opasno lažnu sliku o odgovoru Vlade FBiH na posljedice pandemije. Više od 150.000 stranih državljana proteklih praznika ušlo je u BiH bez PCR testa. Ne znamo da li u FBiH već postoji novi soj korona virusa. Broj pacijenata na respiratorima i sa smrtnim posljedicama je u porastu u januaru za 6,5 posto, navodi se u izvještaju”,  istakla je Ćudić.

Albin Muslić (SDPBiH) kazao je kako se “radi stihijski bez konkretnog plana” te da u Informaciji nema podatka kada će doći prvi kontigent vakcina i kada će se početi s cijepljenjem starih osoba, medicinskih radnika, itd.

“Nema ni medijske kampanje o važnosti cijepljenja. Ova Informacija koju ćemo nažalost ‘primiti k znanju’ je samo informacija radi informacije, a da se ništa pozitivno neće dogoditi ni danas, ni sutra, bojim se ni u bližoj budućnosti”, kazao je Muslić.

Amela Kuskunović (Naša stranka) kazala je kako je nedopustivo to što je Vlada FBiH tek jučer dostavila Ministarstvu civilnih poslova BiH s iskazanim potrebama za direktnu nabavku vakcina.

“Nakon višemjesečnog poigravanja s našim života ova Vlada treba snositi moralnu i krivičnu odgovornost što zbog potpunog odsustva ljudske, političke i svake druge odgovrnosti, tako i zbog kršenja osnovnog prava na život. Možda ćemo preživjeti svi ovaj virus, ali ovu neodgovornu Vladu dabogda”, kazala je Kuskunović.

I drugi poslanici su kritikovali (ne)rad Vlade, kazavši kako nije blagovoremeno postupila u rješavanju ove krize i pomoći građanima s obzirom na broj smrtnih slučajeva od posljedica Covida. Naglasili su i kako kantoni različito pristupaju rješavanju ovog problema.

Mira Grgić kazala je kako se kantonima ne smije dopustiti da sami upravljaju pandemijom jer to rade na različite načine, a ispaštaju pacijenti, odnosno građani.

Poslanici su imali i niz pitanja za Vladu i premijera, a među ostlaim o Zakon o šumama koji još uvijek nije donesen, malim hidrocentralama, autoputevima.

U toku je i rasprava o Nacrtu zakona o tome kako riješiti problem građana koji su se kreditno zadužili u švicarskim francima.

Sanela Pašić, direktorica Addico banke, u obraćanju poslanicima kazala je da je takve kredite od bivše Hippo banke uzelo 11.000 građana, te da su to bili krediti na štetu građana i njihovi anuiteti su drastično porasli.

Istakla je da je razgovarala sa mnogim korisnicima kredita, te da se velika šteta desila, Hippo banka nije mogla opstati i jedan dio banke je kupljen i s tim i krediti u švicarskim francima.

“Ova banka je odlučila da ponudi konverziju ovih kredita, da se oprosti trećina u cijelosti, a onda su ostatak vraćali ili odmah ili na rate koliko mogu, epilog te konverzije je da danas postoji samo 162 ta kredita, ostali su uradili konverziju”, kazala je Pašić.

Navela je četiri stvari zbog kojhi ovaj Zakon ne bi trebalo usvojiti, jer nema šest hiljada građana nego ukupno 162.

“Druga stvar koja vam je rečena kao argument da su brojne tužbe potvrdile ispravnost donošenja ovog zakona, brojne tužbe jesu podnesene, a Vrhovni sud je rekao da je kredit legalan i da banka nije griješila, mi smo u posjedu od 330 odluka u korist banke i tvrdim da ne postoji ni jedna pravosnažna olduka u ovoj zmelji koja je u korist korisnika i koja je rekla da je problem kredit u švicarskim francima”,  kazala je Pašić.

Ona tvrdi da je banka po zakonu davala kredite i da su građani koji su podizali kredite znali da je konverzija u švicarskim francima, i dodaje da su svi sudovi rekli da je kredit u švicarskim francima zakonit i da su korisnici sami donijeli odluku za te kredite.

“Ponudlili smo  konvertibilnu  konverziju i mi smo ljudima praštali pola ili trećinu kredita. U drugim zemljama su zakoni govorili umanjite klijentu 30 posto, to su bili maksimalni iznosi koje su klijenti mogli izgubiti, mi smo davali veće iznose”, kazala je Pašić, te potvrdila da ovo nije u interesu građana, jer veći broj građana je konvertirao i nakon tog zakona veći broj građana će biti dužan više nego što je sad nakon ove konverzije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender