26. 09. 2021.
Povećana prosječna plata u RS u decembru

Povećana prosječna plata u RS u decembru

Povećana prosječna plata u RS u decembru

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u decembru prošle godine iznosila je 1.497 KM i isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja, dok je najniža od 665 KM isplaćena u oblasti građevinarstva, saopšteno je iz Saveza sindikata Srpske.

“Prosječna plata nakon oporezivanja ili neto plata u Srpskoj, isplaćena u decembru 2020. godine, iznosi 979 KM i veća je za 10 KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u novembru”, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Kada je riječ o prosječnoj plati, u decembru prošle godine radnici u trgovini primili su 746 KM, zaposleni u umjetnosti, zabavi i rekreaciji 744 KM, a oni u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva 721 KM.

Sindikalna potrošačka korpa u Srpskoj u decembru je koštala 1.945 KM, a prosječna plata pokrivala ju je sa 50,31 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Srpskoj su najviše novca u decembru trošile za hranu, i to 728 KM, a nakon toga za stanovanje i komunalne usluge 591 KM.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender