17. 06. 2021.
Planirana izgradnja fabrike i smještaja za astronaute na Mjesecu

Planirana izgradnja fabrike i smještaja za astronaute na Mjesecu

Planirana izgradnja fabrike i smještaja za astronaute na Mjesecu

Američka agencija za napredne projekte odbrane (DARPA) želi da na Mjesecu izgradi fabriku i druge velike objekte, navodi “Indipendent”.

Ova agencija koja djeluje pri Ministarstvu odbrane SAD pokrenula program “Nova proizvodnja, materijali i efikasan dizajn za orbitu i Mjesec” (NOM4D), koji bi mogao da dovede do razvoja novih tehnologija za podizanje velikih lunarnih struktura koje će se graditi izvan Zemlje.

Kako se navodi, te građevine trebale bi da imaju potpuno nove koncepte, te različite materijale, kao i nezemaljski dizajn, koji bi se mogao koristiti u razvoju i gradnji “velikih i otpornih sistema”.

Od kompanija koje će predlagati tehnologije koje bi DARPA mogla da izabere za svoj projekat traže se ideje o dizajnu koji će biti toliko efikasan da će se moći graditi samo izvan Zemlje.

Nasa ima dugoročne planove za Mjesec i nakon završetka misije “Artemis”, kojom će ljudi ponovo kročiti na taj Zemljin satelit.

Razmišlja se o razvoju neke vrste smještaja na Mjesecu u kojem bi nekoliko dana mogli boraviti astronauti.

U Nasi se nadaju da bi Mjesec mogao biti polazna tačka za dalja svemirska istraživanja, ali i nove misije na druge planete.

Istovremeno, ruska Državna korporacija za kosmičke aktivnosti “Roskomos” u pregovorima je sa Kinom i drugim međunarodnim partnerima o formiranju baze na Mjesecu.

Šef “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin naveo je da se pregovara o uspostavljanju istraživačke baze na Zemljinom satelitu.

Ruski program istraživanja Mjeseca trebao bi da započne ove godine, a Rusija planira ljudsku lunarnu misiju 2028. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender