07. 03. 2021.
Ilić: Prijedlog za smanjenje stope poreza na nepokretnosti treba na doradu

Ilić: Prijedlog za smanjenje stope poreza na nepokretnosti treba na doradu

Ilić: Prijedlog za smanjenje stope poreza na nepokretnosti treba na doradu

Prijedlog za smanjenje stope poreza za nepokretnosti za 50 odsto treba ići na doradu, rekao je Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Kako je istakao, amandman oko stope poreza za nepokretnosti koji je uložio SNSD nije bio u skladu sa Poslovnikom jer je dostavljen dva dana prije početka sjednice Skupštine, i odbačen je.

“Donijećemo najbolju moguću odkuku za grad. Na prethodnom izlaganju sam rekao da ću uložiti zaključak da se ova tačka vrati predlagaču na doradu”, naveo je Ilić.

Prema njegovim riječima, za ovaj amandman očekuju mišljenje Privredne komore RS i drugih privrednih subjekata o poreskoj stopi.

“U izlaganju gradonačelnika smo juče mogli čuti da ćemo smanjenjem ove poreske stope u budžetu izgubiti četiri miliona KM i izgubiti najavljene stavke kao što su besplatan prevoz, udžbenici i slično. Sa te strane mi ćemo ići na to da podržimo ovu odluku ako ona bude uključivala u prijedlogu budžeta sve ono sto Nacrt nije imao.Tu će biti prostora za saradnju. Mislim da će gradonačelnik biti spreman da uključi besplatan prevoz i udžbenike i mi smo ovim danas pokazali da smo spremni na saradnju koja donosi građanima dobro.

Mi ovakvu tačku ne odbijamo nego je vraćamo na dopunu. Onog momenta kada dobijemo dopunu mi ćemo biti spremni da je podržimo u ovoj mjeri naravno ukoliko ta sredstva odu tamo gdje treba da odu”, naglasio je Ilić.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je povlačenje odluke o smanjenju stope poreza za nepokretnosti za 50 odsto povlačenje odluke koja nema nikakvog smisla.

“Ovo je banalizovanje jednog važnog pitanja. Oni kažu da će ovo nekome koristiti, pa možemo onda staviti i da parkinzi budu besplatni, neka se takse ne plaćaju, i to će nekome da koristi, neka se ništa ne plaća, ali grad mora imati neki prihod”, kazao je Stanivuković.

Naglasio je da je ovaj amandman bio političko pitanje, te da korist od njega ima mali broj ljudi, naspram gubitka u budžetu koji ima grad.

“Ovo je za mene bila jedna vrsta šoka, jer nisam mogao vjerovati da se tako nešto može predložiti. Ali, evo stvara se mogućnost za pregovore, ja sam za to da se dogovaramo oko važnih tema i otvoren sam za amandmane”, rekao je Stanivuković.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender