16. 04. 2021.
Preminuo Đorđe Balašević

Preminuo Đorđe Balašević

Preminuo Đorđe Balašević

Poznati srpski kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas, nakon što je prije tri dana primljen na Infektivnu kliniku zbog upale pluća.

Ove informacije potvrđene su za RTS.

Balašević je prije nekoliko dana primljen na Infektivnu kliniku u Beogradu.

Kako se tada pisalo, poznati novosadski kantautor smješten je u bolnicu zbog upale pluća.

Balašević se više od 10 dana liječio kod kuće međutim stanje se naglo pogoršalo te je zbog toga prebačen u bolnicu.

Tuga na ulicama Novog Sada: Građani se opraštaju od Đorđa Balaševića

Smrt velikog Đorđa Balaševića pogodila je sve istinske ljubitelje muzike širom regiona, a najviše stanovnike njegovog rodnog grada Novog Sada.

U njegovom Novom Sadu na ulicama vlada muk i tuga, a veliki broj građana se okupio na Trgu slobode kako bi Panonskom mornaru odali počast.

Njegovi obožavaoci i sugrađani na Trgu pale svijeće.

Gradom odvzanja njegova pjesma “Kad odem” i mnoge druge numere ovog velikog kantautora, prenosi “Nova.rs”.

Predivna ljubavna priča Balaševića i Olivere

Đorđe Balašević, nevjerovatan kantautor i umjetnik napustio nas je u petak u 67. godini, a njegov život sem emotivnih stihova zasigurno je obilježila i ljubav prema supruzi Oliveri.

Toliko emotivnih balada koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim u toku svoje dugogodišnje karijere otpjevao je Đorđe Balašević. Međutim, mnogi se pitaju da li bi postojale ovakve numere da popularni kantautor daleke 1979. godine nije upoznao svoju suprugu Oliveru, sa kojom je bio četiri decenije u braku i koja je bila njegova najveća podrška, ali i inspiracija, piše “Blic.rs”.

Možda bih ja bio srećniji da imam ružnu ženu (smeh). Naravno da ne bih. Napisao sam u jednoj pesmi – moja ljubavnica, saborac i moj najbolji drug. To je ta priča. Lepota nije da dosadi, nego se nekako navikneš na nju. Ona je meni upropastila život zato što nisam mogao da gledam druge devojke, jer nisam mogao da nađem lepšu od nje. I meni je to bio uvek problem… Bili smo negde na nekom koncertu, pa su momci u bendu bili kao malo napaljeni i kažu – mi smo bend koji nikada ne muva ribe. Ja kažem: “Muvajte”. Oni pitaju: “Pa je li ti ne muvaš?!”. A bile su neke dve individue u videokrugu i onda sam ja rekao: “Jesu li ove ribe bolje od moje žene? Nisu. I što bih ja sad naskakivao na njih? Kad mi nađete neku bolju ženu od Olje, ja ću da se potrudim da joj napišem pesmu”. Svetu se ne može ugoditi, a aneks moj te izreke: Ne treba mu se ni ugađati!”, govorio je Đorđe o svojoj najvećoj ljubavi.

Slavni kantautor upoznao je mladu Zrenjanku Oliveru Savić. Oboje su bili gosti novosadske televizije – Olivera kao sportista, a Đorđe kao muzičar. Riđokosa djevojčica koja je studirala organizaciju rada u Novom Sadu, tad nije ni sanjala da će u tog “razbarušenog” i “neobaveznog” mladića s gitarom zaljubiti “skroz na skroz”.

Vrsna gimnastičarka u četiri sportske discipline, s pregrštom medalja i priznanja, trebalo je da odluči između te svoje ljubavi i ove nove, koja se tek rađala.

“I tu ja prevagnem kao peta disciplina”, pričao je Đorđe u decembru 1981. godine.

Prevagnula je zapravo ljubav dva mlada čovjeka istih želja i interesa.

Jednom prilikom gledali smo zajedno utakmicu Hajduk – Hamburger” – nastavlja Đorđe, “najednom Olja mi prebaci ruku preko ramena i reče: ‘Ovaj Zlatko Vujović je opasan fudbaler.’ Rekao sam tad sebi: Našao sam pravu osobu, drugara koji se razumije i u druge stvari. Ženim se odmah – gotovo je!”

Olivera i Đorđe se nisu odmah vjenčali, iako su odlučili da budućnost provedu zajedno. Rođena je već i mala Jovana, bila je beba s nepunih šest mjeseci kad su ipak riješili da obave i tu formalnost.

“Malo sam se toga plašio jer dosta sam formalnosti izbegao u životu. Kad sam maturirao to je bila prava prilika da obučem odelo, ali sam to izbegao sticajem okolnosti, nisam došao na proslavu. Ni kasnije nikad nisam bio u odelu”, kaže Đorđe i dodaje:

“Hteo sam da se venčam 15. avgusta kad je najtoplije, da bih mogao da budem u nekoj majici. Dogovorili smo se ipak da to bude 7. maja, jer je bila sasvim neizvesna situacija oko mog dolaska iz vojske. Kao hranitelj porodice nisam to bio i formalno. Dokument je bio veoma važan. Ali nismo želeli nikakve ceremonije i pompe. Odabrali smo četvrtak. Nismo hteli da to bude ni subota, ni nedelja, jer su se baš tad venčavali neki moji drugari i nisam hteo da se sretnemo i da se diže neka frka, da nešto vrištimo, skačemo… Nikome ništa nismo rekli, pokupili smo se na brzinu, čak smo malo i zakasnili… Bilja, kuma je došla u poslednji čas, a Borčeku sam rekao da ponese ličnu kartu, da je neko snimanje u pitanju, samo da se ne bi pojavio s poklonom i u odelu. Uleteli smo kod matičara, ali tamo su nas već čekali drugovi koji su ipak uspeli da nas ‘provale’. Bila je to mala, slatka ceremonija koju smo posle nastavili kod kuće, strogo uz sendviče. Osećao sam se dobro kao da nisam mladoženja. Bio sam u elegantnim crnim farmerkama, večernjim, i cipelama s dobrim elementima patika, nisam baš hteo da obujem patike iz poštovanja prema supruzi. Olja je imala lepu belu haljinu, samo bez onih ‘đinđa’ na glavi”, pričao je Bašević.

“Ona je, baš kao u mojoj pesmi, došla tiho, nezvana, sama… i ostala u meni zauvek. Bila je siromašna studentkinja iz studentskog doma, reprezentativka u gimnastici…. Od prvog susreta nismo bili se razdvajali duže od dva dana, osim kad sam imao koncerte daleko od grada u kojem smo živeli. S Oljom sam mogao da provodim sate i sate u razgovoru i šetnji. Kad bih otišao negde bez nje, pomišljao sam: ‘Bože, što mi nedostaje to stvorenje'”, pričao je Đorđe Balašević o Oliveri.

Iz njihove ljubavi, izrodilo se troje djece, Jovana, Jelena i Aleksa. A od 2013. godine ova porodica bogatija je i za dvije unuke koje je rodila kćerka Jelena.

Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender