02. 03. 2021.
Prodanović: Spora nabavka vakcina ugrožava ljudska prava

Prodanović: Spora nabavka vakcina ugrožava ljudska prava

Prodanović: Spora nabavka vakcina ugrožava ljudska prava

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović ocijenio je da su ugrožena ljudska prava građana BiH zbog toga što BiH sporo napreduje u procesu nabavki vakcina protiv virusa korona.

Ističući da se BiH ne može pohvaliti započinjanjem procesa vakcinacije, Prodanović je rekao da složenost sistema ne može biti opravdanje za neefikasnost u nabavci vakcina.

“Treba da vidimo samo pozitivna iskustva susjednih zemalja. Nažalost, nismo iskoristili niti uticaj izvršnih institucija vlasti na svim nivoima vlasti u dovoljnoj mjeri, niti smo osjetili dovoljno prijateljstvo sa važnim međunarodnim institucijama da bismo dobili vakcine, kako su to neke druge zemlje učinile”, rekao je Prodanović novinarima u Sarajevu.

On je upozorio da otpočinjanjem vakcinacije u jednom dijelu BiH ne bi bio riješen problem epidemije virusa korona.

“Mislim da moramo obezbijediti dovoljan broj vakcina, prije svega za zdravstvene radnike koji rade u kovid bolnicama i odjeljenjima, ugrožena lica kako što su stariji i lica u domovima za stare”, rekao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, BiH se previše pouzdala u “Kovaks” mehanizam za nabavku vakcine protiv virusa korona.

“Nažalost u ovom smislu ni velike zemlje, s obzirom da se radi o najtraženijem proizvodu u svijetu sada, nisu iskazale u dovoljnoj mjeri solidarnost, ali to nas ne opravdava da ih nismo obezbijedili”, zaključio je Prodanović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender