17. 05. 2021.
Kalabuhov i Cvijanović: Veze Rusije i RS strateškog karaktera

Kalabuhov i Cvijanović: Veze Rusije i RS strateškog karaktera

Kalabuhov i Cvijanović: Veze Rusije i RS strateškog karaktera

Ambasador Ruske Federcije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je danas u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović da veze između Republike Srpske i Rusije u nekim segmentima imaju strateški karakter.

Kalabuhov je istakao da su u fokusu bile brojne teme, među kojima su saradnja u domenu vakcinisanja, gdje su, kako je naveo, dogovoreni neki potezi da se unaprijedi ovo pitanje.

“Jedna od tema o kojoj imamo gotovo identično mišljenje je situacija u BiH, u kontekstu realizacije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Posebna tema je unapređivanje svaka vrste veza između Republike Srpske i Ruske Federacije u pogledu ekonomije, humanitarnih pitanja, kulturnih i drugih veza”, rekao je Kalabuhov.

Kalabuhov, kojem je ovo bila nastupna posjeta, naveo je da Ruska Federacija ima veliki kapacitet u svim pomenutim oblastima, te da je otvorena za rješavanje svih tih pitanja.

On je naglasio i da mu je veliko zadovoljstvo da bude u Banjaluci i da uspostavi i zvanični i prijateljski odnos sa predsjednikom Republike Srpske.

Kalabuhov je izrazio nadu da će u narednom periodu imati priliku da sarađuje sa predstavnicima Vlade Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i drugih vjerskih zajednica, konstitutivnih naroda, ali i predstavnicima u oblastima kulture i umjetnosti, koje su teško pogođene pandemijom. 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender