16. 04. 2021.
Odobrene dvije promjene vakcine kompanije Moderna

Odobrene dvije promjene vakcine kompanije Moderna

Odobrene dvije promjene vakcine kompanije Moderna

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je dvije promjene u vezi s vakcinom protiv kovid-19 kompanije Moderna koje mogu da obezbijede bržu proizvodnju i imunizaciju stanovništva u SAD.

AP prenosi da je FDA saopštila da je juče odobrila nove bočice Modernine vakcine koje mogu da sadrže do 15 doza u poređenju s originalnim bočicama dizajniranim da sadrže 10 doza.

Pored toga, američki regulator je potvrdio da može bezbjedno da se koristi do 11 doza iz postojećih pakovanja sa 10 doza i upozorio da bez odgovarajućih špriceva i igala možda neće biti moguće izvući više od 13 doza iz Moderninih bočica sa 15 doza i više od 10 doza iz trenutnih bočica, a ove promjene će se dodati u uputstva FDA za zdravstvene radnike, navodi agencija.

AP prenosi da je Moderna najavila da planira da počne isporuku novih bočica sa 15 doza narednih nedjelja, a da će se uporedo njena vakcina isporučivati u bočicama koje sadrže 11 ili 15 doza.

Ove promjene, koje je FDA potvrdila, trebalo bi da doprinesu povećanju raspoloživih zaliha i ubrzavanju vakcinacije, pošto je predsjednik Džo Bajden obećao da će obezbijediti dovoljno doza za imunizaciju svih odraslih osoba u SAD do kraja maja i nedavno postavio novi cilj, 200 miliona vakcina u prvih 100 dana njegove administracije.

Pored vakcine Moderne, u SAD su trenutno odobrene za upotrebu i one proizvođača Pfizer i Biontec i Johnson&Johnson, a vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao je u četvrtak za Rojters da toj zemlji možda neće trebati vakcina AstraZeneca protiv kovid-19 čak i ako dobije odobrenje FDA.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender