17. 05. 2021.
“Moguće otvaranje tržnih centara u ponedeljak, a škola od 19. aprila”

“Moguće otvaranje tržnih centara u ponedeljak, a škola od 19. aprila”

“Moguće otvaranje tržnih centara u ponedeljak, a škola od 19. aprila”

Član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović saopštio je danas da je situacija oko kovida još uvijek vanredna, ali da postoje poboljšanja, koja bi mogla da omoguće od ponedjeljka ponovno otvaranje tržnih centara, a od 19. aprila povratak đaka u škole, a dodao je da, ako se nastavi aktuelni trend vakcinacije za mjesec i po može biti uspostavljen kolektivni imunitet.

Tiodorović je, poslije današnje sjednice Kriznog štaba, kazao da se uočava blaga tendencija smanjenja broja novopotvrđenih slučajeva oboljenja, da se uočava da se odnos između prijema i otpusta u Kovid bolnicama kreće polako u korist otpusta, te da se smanjuje broj prvih pregleda u kovid ambulantama.

“Međutim naše kovid bolnice su i dalje pune i pod velikim opterećenjem. Ali ako bi se nastavila dinamika poslednja dva tri dana, što očekujemo, može se razmišljati o određenim postupcima koji će omogućiti da neke od mera mogu biti popuštene. Mislim tu pre svega o tome da tržni centri mogu početi da rade od ponedeljka pod pretpostavkom da se tendencija nastavi. Ugostiteljski objekti sa izlaskom na baštu moćiće da rade, ali ostaju zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata na zatvorenom prostoru”, rekao je on.

Tidorović je istakao da je i vrijeme da se onlajn nastava svede samo na lokalne procjene o mogućim žarištima, a da od 19. aprila počnu škole da funkcionišu po sistemu kao i prije toga.

Istakao je da akcenat ostaje dalje na mjerama, i da se sve mjere koje su poznate moraju poštovati od nošenja maski, čak i na otvorenom ako ste blizu, u razgovoru, u gužvi maska je ta koja će vas zaštititi.

U zatvorenom, podsjeća, maska je obavezna, kao i fizička distanca i dezinfekcija.

Tiodorović je konstatovao da se vakcinacija odlično odvija posljednja dva do tri dana i da očekuje da će se nastaviti tako.

“Odziv je izuzetno dobar. Rešenje cele situacije, uz poštovanje mera, je što veći obuhvat vakcinacijom u najkraćem vremenu, kako bi se sprečilo širenje mutacija”, objasnio je on.

“Moramo biti realni. Mi smo možda najbolji u Evropi po tome koliko obezbeđujemo vrsta vakcina i po odzivu stanovništva, ali ne zavisi samo od nas, već i od isporuka koliko ćemo dobijati nadalje vakcine. Nadamo se da ćemo ovaj dobar trend nastaviti, da ćemo imati razumevanje proizvođača i imati dogovorenu dinamiku”, rekao je on dodajući da bi time za mjesec i po dana mogli dostići kolektivni imunitet stanovništva.

Ima mjesta optimizmu, poručio je on izrazivši nadu da će se smanjiti i broj letalnih slučajeva oboljenja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender