17. 06. 2021.
Kornjača nema ni u jednom banjalučkom pet šopu

Kornjača nema ni u jednom banjalučkom pet šopu

Kornjača nema ni u jednom banjalučkom pet šopu

U pet centrima u gradu vlada nestašica životinja, već godinu dana u prodaji nemaju kornjače, a ovaj problem je, prema riječima prodavaca i veterinara, uveliko prouzrokovala pandemija virusa korona.

Iz pet centra koji se nalazi u naselju Malta kažu za “Nezavisne” da već godinu dana, s pojavom virusa korona, u ponudi nemaju kornjače…         

“Problem je u nabavci. Naši dobavljači nemaju kornjače na stanju, a razlog za to je najvjerovatnije situacija u vezi s pandemijom virusa korona, koja je, po svemu sudeći, prouzrokovala nemogućnost uvoza ovih životinja”, kažu iz tog centra.

Navode da inače imaju problem s manjkom životinja, te da, osim kornjača, nemaju dovoljno ni ribica ni ptičica.    

“Imamo problem s manjkom ptičica jer dobavljači nemaju dovoljno na stanju, a njihovi odgajivači u BiH ne izdaju račune, zbog čega ne možemo nabavljati od njih”, kazali su iz ove radnje.              

Iz još jednog pet centra su potvrdili za “Nezavisne” da u ponudi nemaju kornjače te da su ih imali do prije godinu dana kada im je dobavljač kazao da ih više nemaju na stanju.

Bojan Gajić, vlasnik veterinarske ambulante “Vetcentar”, potvrdio je za “Nezavisne” da su pojavom korone svi uzgajivači pasa i mačaka umanjili broj legala, te da se smanjio i broj kućnih ljubimaca, između ostalog i kornjača. 

“Razlog smanjenog broja kućnih ljubimaca na tržištu je taj što se tokom pandemije virusa korona niko nije nadao da će se povećati potražnja za njima. Jedan od razloga je i neizvjesnost u prodaji jer je svako opterećenje za nekoga, bilo to i 10 maraka mjesečno, ipak opterećenje”, kazao je Gajić.

Ipak, kako kaže, ljudi više vremena provode kod kuće pa je zbog toga povećana potražnja za kućnim ljubimcima.

Gajić dodaje da BiH ima siromašnu ponudu preparata i suplemenata za zaštitu od parazita u smislu prevencije parazitskih oboljenja.    

“Za male životinje, sitne kućne ljubimce, između ostalog, kornjače, glodare i miševe vlasnici teško mogu nabaviti hranu u BiH jer adekvatne hrane, vitaminsko-mineralnih dodataka, nema u prodaji kod nas, tako da se oni snalaze i nabavljaju te preparate iz inostranstva”, rekao je Gajić.  

Nataša S. iz Banjaluke kaže da je u nekoliko pet centara tražila da kupi kornjaču, ali da se kući vratila praznih ruku.               

“Htjela sam da kupim kornjaču, ali ni u tri pet centra u Banjaluci nisam uspjela da je pronađem. Pitala sam koji je razlog, ali ni prodavci nisu bili sigurni. Kazali su mi da kornjače nemaju već godinu dana, te da je vjerovatno njihov uvoz spriječila epidemija virusa korona”, kazala je Nataša S.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender