17. 06. 2021.

KCUS: Anesteziolozi podnijeli zahtjev za raskid ugovora

Dvanaestoro anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu /KCUS/ podnijelo je zahtjev za raskid ugovora, a povodom novonastale situacije biće održana hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo.

Razlog za otkaze je nezadovoljstvo uslovima rada, što je i kulminiralo prošlog mjeseca kada su poslali pismo rukovodstvu KCUS-a u kojem su upozorili na katastrofalne uslove rada i korištenje neadekvatnih respiratora na kovid pacijentima.

Informaciju o otkazima anesteziologa je potvrdio i kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić na Skupštini Kantona, prenose federalni mediji.

Za pismo koje je procurilo u javnost i podiglo veliku prašinu, ljekari su rekli da se radi o internoj komunikaciji, ali da je vjerodostojno.

Nedugo nakon toga, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je formiralo predmet, a istražioci Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ ranije su ušli na KCUS i oduzeli dokumentaciju koja će pomoći u istrazi s ciljem utvrđivanja da li su “Malina respiratori” ispravni, koliko ih je u funkciji, da li su korišteni na pacijentima zaraženim virusom korona i da li je pacijentima pružena adekvatna ljekarska njega.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender