17. 06. 2021.
Bajden produžio sankcije Damasku za još godinu dana

Bajden produžio sankcije Damasku za još godinu dana

Bajden produžio sankcije Damasku za još godinu dana

Predsjednik SAD Džozef Bajden produžio je sankcije Siriji za još godinu dana, saopšteno je iz Bijele kuće u Vašingtonu.

U saopštenju se podsjeća na razna ograničenja koja je Vašington uveo Damasku u periodu od 2004. do 2012. godine, uključujući zamrzavanje sredstava određenih pojedinaca i pravnih lica u SAD, kao i zabranu izvoza određenih kategorija američke robe i usluga u Siriju.

Bijela kuća se u saopštenju poziva na navodno korišćenje hemijskog oružja i podršku terorističkim organizacijama, navodeći da postupci sirijskih vlasti predstavljaju neuobičajenu i neobičnu prijetnju državnoj bezbjednosti, spoljnoj politici i ekonomiji SAD.

“Kao rezultat toga, vanredna situacija koja je proglašena 11. maja 2004. godine i usvojene mjere protiv sirijskih vlasti moraju da ostanu na snazi i nakon 11. maja 2021. godine. Stoga produžavam vanrednu situaciju za još godinu dana zbog postupaka sirijski vlasti”, naglašeno je u saopštenju koje je potpisao Bajden.

U saopštenju se ističe i to da su sirijske vlasti, navodno, dozvolile brutalno nasilje i kršenje ljudskih prava, te da SAD pozivaju vladu sirijskog predsjednika Bašara el Asada i njegove pristalice da “prekinu rat protiv sopstvenog naroda”, sprovedu primirje u zemlji, omoguće neometanu isporuku humanitarne pomoći svima u Siriji kojima je to potrebno i da pregovaraju o političkom rješenju u skladu sa Rezolucijom 2254 Savjeta bezbjednosti UN, javio je TASS.

“SAD će razmotriti promjene u politici i postupcima Vlade Sirije kako bi odredila da li će se ova vanredna situacija nastaviti ili ukinuti u budućnosti”, dodaje se u saopštenju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender