17. 06. 2021.
I u Banjaluci obilježavanje Dana pobjede: “Srbi podnijeli najveći teret borbe”

I u Banjaluci obilježavanje Dana pobjede: “Srbi podnijeli najveći teret borbe”

I u Banjaluci obilježavanje Dana pobjede: “Srbi podnijeli najveći teret borbe”

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović najavio je da će u Banjaluci u nedjelju, 9. maja, biti obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

Govoreći o značaju ovog istorijskog događaja, Milunović je naveo da su Srbi teško stradali u Drugom svjetskom ratu, te da su Danom pobjede nad fašizmom zaustavljeni masovni pokolji srpskog stanovništva u Nezavisnoj državi Hrvatskoj /NDH/.

“Srbi su podnijeli najveći teret antifašističke borbe na prostoru bivše Jugoslavije i činili su više od 82 odsto pripadnika tadašnjih oružanih snaga”, istakao je Milunović.

On je podsjetio da su Srbi u tadašnjoj BiH bili nosioci ustanka u borbi protiv fašizma i do kraja rata činili većinu jedinica koje su se suprotstavljale fašistima.

“Srbi su podnijeli veliku žrtvu i masovno su stradali po logorima NDH, ali smo izvojevali pobjedu i bili smo u Drugom svjetskom ratu na strani dobra protiv zla”, istakao je Milunović.

On je naveo da je najveću žrtvu u Drugom svjetskom ratu podnio SSSR, koji je prema nekim podacima imao od 22 do 26 miliona ljudskih žrtava.

“Devetog maja 1945. godine pobijeđen je fašizam – najveće civilizacijsko zlo”, dodao je Milunović.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da će ovaj događaj biti obilježen skraćenim programom i uz ograničen broj građana kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere Republičkog štaba za vanredne situacije.

Graonić je naveo da će program početi u 11.00 časova polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik poginulim borcima na Trgu palih boraca.

On je najavio da će programu obilježavanja prisustvovati najviši zvaničnici Republike Srpske, rukovodstvo grada Banjaluka, predstavnici Ambasade Ruske Federacije u BiH i Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, te delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a i nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender