29. 01. 2022.
Oko 250 migranata premještno u kamp Lipa

Oko 250 migranata premještno u kamp Lipa

Oko 250 migranata premještno u kamp Lipa

Više od 250 migranata izmješteno je danas u jutarnjim satima, uz asistenciju pripadnika policije USK, iz nedovršene zgrade Doma penzionera u Bihaću u prihvatni kamp Lipa, gdje su prevezeni autobusima.

Iz policije su potvrdili kako je akcija protekla bez problema i incidenata, a pomenuti objekat je predat gradskim vlastima i u planu je da se obavi njegova dezinfekcija i deratizacija, poslije čega će biti zatvoreni ulazi u zgradu kako migranti ne bi više mogli boraviti u njoj.

Inače, ovaj objekat je u poslednje četiri godine boravište za migrante koji dolaze na područje Bihaća.

To stvara velike probleme mještanima koji žive u okolnim naseljima, a u proteklom periodu oni su organizovali više protestnih okupljanja kako bi ukazali na probleme koje imaju s migrantima. 

U policiji ističu kako je u međuvremenu došlo do smanjenja broja korisnika u prihvatnom centru Lipa, što je otvorilo mogućnost da se tamo premjeste migranti koji borave u gradskom području Bihaća. 

Prema procjenama, u pet prihvatnih centara u USK trenutno je smješteno oko 2100 osoba, a procjene su da isto toliko migranata boravi na otvorenom, u napuštenim i devastiranim objektima na području Bihaća i Velike Kladuše, kao i u improvizovanim šatorskim naseljima koje prave u blizini hrvatske granice.

Iz Službe  za poslove sa strancima su saopštili da će u narednom periodu intenzivirati provođenje operativnih aktivnosti na području USK, te će se izmještanje migranata provoditi u skladu sa raspoloživim smještajnim kapacitetima u prihvatnim centrima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender