13. 08. 2022.
Vučić stigao u Brisel, sutra nova runda pregovora

Vučić stigao u Brisel, sutra nova runda pregovora

Vučić stigao u Brisel, sutra nova runda pregovora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Brisel, gde će se sutra ujutru održati nova runda dijaloga Beograda i Priština na visokom političkom nivou.SRBIJA14.06.2021 | 16:08

Vučić stigao u Brisel, sutra nova runda pregovora

Predviđeno je da se predsednik Srbije od 9.30 bilateralno sastane sa glavnim posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Žosepom Boreljom. Nakon odvojenih bilateralanih sastanaka Borelja sa Kurtijem i Vučićem, oko 10:30 trebalo bi da počne i trilateralni sastanak kome će prisustvovati predsednik Srbije, premijer tzv Kosova, šef diplomatrije EU i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Iz EU, koja je glavni posrednik u dijalogu, pred sutrašnji sastanak navode da je u pitanju nastavaka procesa započetog još 2011. godine.

Napominje se da i pored promene jednog od pregovarača, sa prištinske strane Avdualaha Hotija je zamenio Aljbin Kurti, ”obaveze i proces” ostaju isti, ali
Miroslav Lajčak jasno kaže da će se o agendi sutrašnjeg sastanka u kome je EU samo posrednik, dogovoriti dve strane. Kako Aljbin Kurti sa delagacijom na razgovore u Brisel dolazi sa glasnim i više puta ponovljenim stavovima da Priština želi da razgovara samo o medjusobnom priznanju, što je za Beograd neprihvatljivo iz Evropske službe za spoljne poslove pominju mogućnost da, ukoliko dođe do opstrukcije razgovora ili ”jedna strana ne bude spremna na nastavak procesa”, šef diplomatije EU Žosep Borelj o tome već po podne direktno razgovara sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Šta će Borelj prenetni Bajdenu kao problem kada se sretnu na samitu EU SAD koji se takođe održava u Briselu tog dana po podne znače se verovatno već posle susreta Vučić Kurti i obraćanja Lajčaka medijima koje se očekuje oko na kraju sastanka, oko 13 časova. Što se Srbije tiče i sutrašnjeg sastanka stavovi su jasni. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će insistirati na implementaciji svega do sada dogovorenog.

Poručio je, komentarišući poruke Prištine da njihova delegacija dolazi da napravi svoj šou u Briselu, a da mi smo posvećeni dijalogu, rekao da nisu laki dani pred nama i da situacija nije ružičasta.

“Nije vreme za velike reči, već za čvrst stav, ali uvek je vreme da pokažemo koliko želimo dijalog i koliko je važno da gledamo u budućnost”, poručio je Vučić, pred sutrašnji susret.

Inače, poslednja runda razgovora održana je 10. decembra 2020. godine i u njoj je Srbiju predstavljao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Na toj tehničkoj rundi Petković je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala Briselskim sporazumom, a razgovaralo se i o imovini i finansijskim potraživanjima.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender