19. 08. 2022.
Ima je širom Srpske: Ovo su savjeti kako da izbjegnete napad naše najopasnije otrovnice

Ima je širom Srpske: Ovo su savjeti kako da izbjegnete napad naše najopasnije otrovnice

Ima je širom Srpske: Ovo su savjeti kako da izbjegnete napad naše najopasnije otrovnice

Od zmija koja su registrovane u Srpskoj ubjedljivo najopasniji je poskok, koji je najšire rasprostranjena, te najduža i najotrovnija zmija kod nas.

Dostiže dužinu od oko 75 centimetara, a može narasti i do metar, ali to nije toliko često.

Kako kaže docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Banjaluka, Goran Šukalo, riječ je o najšire rasprostranjenoj otrovnici kod nas.

– Ima je u cijeloj Srpskoj, izuzev na sjeveru, uz rijeku Savu, gdje nisu registrovane populacije poskoka. Ova otrovnica je najčešća uz kamenjare, stjenovite terene, uz kanjone, ali ima je i uz ivice šuma, a čak zalazi i u naselja. Ujed može biti smrtonosan, pri čemu su posebno osjetljivi djeca i starije osobe – kaže Šukalo za Srpskainfo.

Naglašava da se ugrizi otrovnica dešavaju zbog ljudskog neopreza, kada slučajno na njih nagazimo ili pokušavamo da ih uhvatimo ili ubijemo.

– Tada mogu odreagovati i ugristi. Oprez je potreban ako se ide kroz zapušten teren. Tada treba imati dobru, dublju obuću, treba paziti gdje se sjeda. U naseljima je potrebno redovno kositi dvorišta, a tamo gdje se otrovnice pojave treba zovnuti nekoga ko je kompetentan da ih ukloni na bezbjedan način – ističe Šukalo.

Dodaje da nije kod svakog ugriza otrovnice neophodan serum.

– Ima nekoliko stadijuma reakcije, što je povezano s količinom ubrizganog otrova. Prvi je kad zmija na mjestu ugriza samo ostavi trag zuba, bez ispuštanja otrova, i to je takozvani „suvi ugriz“. Drugi je kad ispusti manju dozu otrova, što izazove lokalni otok ili krvni podliv samo oko mjesta ugriza. Serum se primjenjuje samo u slučajevima kada je ubrizgana veća doza otrova, a takav ugriz se manifestuje pojavim krvnih podliva na većoj površini ujedenog ekstremiteta, a u težim slučajevima krvni podlivi se pojavljuju i na trupu. Od simptoma javljaju se još i otok, znojenje, povraćanje, opšta slabost. Takođe, serum se može dati samo u zdravstvenim ustanovama, zbog mogućnosti pojave anafilaktičkog šoka kod alergičnih osoba – naglašava Šukalo, javlja srpskainfo.com

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender