13. 08. 2022.
Autobus sa vjernicima koji su krenuli na Zadušnice vraćen sa KiM

Autobus sa vjernicima koji su krenuli na Zadušnice vraćen sa KiM

Autobus sa vjernicima koji su krenuli na Zadušnice vraćen sa KiM

Autobus sa 50 pravoslavnih vjernika iz centralne Srbije, koji su krenuli da obilježe Zadušnice i posjete hramove Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu, vraćen je jutros iz Kosovske Mitrovice za Beograd, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je naveo da, iako su pripadnici kosovske policije prvobitno na Jarinju propustili autobus sa vjernicima, oni su presretnuti na putu ka Metohiji i vraćeni na administrativni prelaz u centralnu Srbiju, u saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je dodao da je posjeta uredno najavljena preko oficira za vezu, u skladu sa sporazumom i ustaljenom praksom, s obzirom na to da je bilo neophodno da im se obezbijedi policijska pratnja.

Grupa vjernika trebalo je danas da obiđe grobove svojih najmilijih i da posjeti Visoke Dečane, Svete Arhangele u Prizrenu, Zočište i Veliku Hoču, te da sutra u Mušutištu prisustvuje lomljenju slavskog kolača u hramu koji je srušen 1999. godine.

Petković kaže da im je, umjesto toga, zabranjeno da na svojoj postojbini zapale svijeću i pomole se za svoje mrtve.

“Ovaj slučaj sramota je za albanske lidere u Prištini koji diriguju ovakvim zabranama, ali je i još jedan pokazatelj međunarodnoj zajednici kakav je odnos Prištine prema Srbima, kada ni grupa vernika ne može da obiđe grobove svojih bližnjih”, poručio je Petković.

On je upitao do kada će međunarodni predstavnici na Kosmetu tolerisati ovakvo iživljavanje Prištine nad nedužnim ljudima.

“Šta je njihova krivica, što su Srbi i što su proterani i etnički očišćeni sa svojih ognjišta? O kakvoj normalizaciji odnosa mi danas govorimo, kada su Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćena osnovna ljudska prava?”, upitao je Petković. 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender