13. 08. 2022.
Fakultet tužio studenta jer je prebrzo diplomirao

Fakultet tužio studenta jer je prebrzo diplomirao

Fakultet tužio studenta jer je prebrzo diplomirao

Da, i to je moguće. Nakon što je Marcel Pohl na Privatnom univerzitetu za ekonomiju i menadžment u Dortmundu (FOM) završio svoje akademsko obrazovanje za samo četri semestra, stigla mu je tužba od njegovog fakulteta zbog “gubitka prihoda”.

Obično bi studentu trebalo 11 semestara i 60 položenih ispita kako bi završio oba stepena, ali Marcel Pohl završio je isti studij za samo 20 mjeseci, što je samo četvrtina uobičajenog vremena.

Pohl je to uspio uz pomoć dvojice prijatelja s kojima je dijelio bilješke s predavanja koje nije mogao pohađati zbog preklapanja u rasporedu predavanja. Uz polaganje ispita, uspio je i odraditi praksu u banci, pišu tiražne njemačke novine Bild, a prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Škola koja ga tuži zbog “izgubljenih prihoda” traži skoro tri hiljade eura. Naime, ispisan je iz pomenute škole još u avgustu 2011. godine nakon svoje diplome, ali školarinu je trebao da plaća do kraja godine. Pohl trenutno radi u banci u Frankfurtu i, kako kaže, upoznao je radnike fakulteta sa svojim naumom da ranije diplomira i nije bilo nikakvih problema.

Tadašnji se 22-godišnji student suočio sa svojom “alma mater” u sudnici.

“Kada je stigla tužba, mislio sam da to ne može biti istina”, rekao je.

“Moj uspjeh trebao bi nešto da vrijedi”, smatra Pohl. Spomenuti njemački list kontaktirao je Školu za ekonomiju i menadžment i zatražio komentar ali dobili su odgovor da prije ročišta ne mogu komentarisati slučaj.

Pohlova odbrana je na sudu tvrdila kako je njegova rana odjava bila zapravo prekid ugovora o studiranju nakon čega nije koristio usluge i pogodnosti univerziteta, stoga je smatrao kako mora platiti samo za realno trajanje studija, iako je studirao kraće nego što je predviđeno programom.

Pohl je u junu 2009. godine upisao prvostepeni studij koji traje sedam semestara. Troškovi su iznosili 12.390 eura, a plaćali su se u mjesečnim ratama. No, nakon samo dva semestra, Pohl je bio gotov. I sljedeći, viši, magistarski stepen, koji košta 9.980 eura, takođe je završio u samo dva semestra, a ne u četiri koliko zapravo traje. U oba mu je slučaja univerzitet izdao diplome bez ikakvih problema.

Kako navode dalje, sud je donio presudu nekoliko dana nakon, a u korist privatnog univerziteta.

Pohl je uskoro za novine komentarisao ovu presudu.

“To je naravno razočaravajuće. Obećali smo jedni drugima nešto drugo. Sada ćemo pričekati pisanu presudu i, ako je potrebno, uložiti žalbu ako se isplati. Ako prihvatimo presudu, očekujem da će Univerzitet prikupiti puni saldo. To bi me koštalo oko 11 000 eura”, rekao je za ovaj njemački list.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender