21. 01. 2022.
Eksplozija korone na jesen? Epidemiolog Radmilo Petrović iznio zabrinjujuće podatke – Nije vrijeme za opuštanje!

Eksplozija korone na jesen? Epidemiolog Radmilo Petrović iznio zabrinjujuće podatke – Nije vrijeme za opuštanje!

Eksplozija korone na jesen? Epidemiolog Radmilo Petrović iznio zabrinjujuće podatke – Nije vrijeme za opuštanje!

Dok Velika Britanija zbog porasta broja novozaraženih virusom korona odlaže dalje ublažavanje mjera za mjesec dana, a sa skokom zaraženih suočava se i Rusija, Francuska je izašla na “zelenu granu” sa manje od 2.500 novih slučajeva dnevno.

Iako broj zaraženih opada i u Srbiji, pitanje je – treba li se plašiti povratka “eksplozije” virusa na jesen?

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da u Velikoj Britaniji, čija je Vlada prijavila 11.007 novozaraženih, što je najveći dnevni broj od 19. februara, prevladava novi indijski, delta soj virusa koji je nešto zarazniji od prethodnih sojeva i podsjeća da je vakcinacija i dalje osnovna mjera u zaštiti od širenja epidemije.

On napominje da je tačno da u Evropi generalno, a naročito u Srbiji opada broj oboljjjelih, ali kako kaže, postoji nešto što je ipak zabrinjavajuće i ukazuje da još nije došao trenutak za opuštanje.

– Kod nas sve polako ide na bolje, međutim taj broj opada i u susednim zemljama koje imaju nekoliko puta manji obuhvat vakcinacije i manji procenat vakcinisanih nego mi. To znači da sveobuhvatna vakcinacija u Srbiji nije jedini faktor koji utiče na pad broja novoobolelih, pa to što na pad broja zaraženih u Evropi i kod nas očigledno deluje još nešto osim vakcinacije, a što je za sada nepoznato, jeste nešto što me muči i zabrinjava – kaže Petrović.

Ipak, kako dodaje, sa vakcinacijom treba nastaviti, naročito populacije mlađe od 30, odnosno 25 godina.

– Ako kod nas dođe taj indijski soj virusa on će preko leta da tavori, da bude nevidljiv kod tinejdžera i dece školskog uzrasta koja će se asimptomno zaražavati i dalje prenositi lanac infekcije od jednog do drugog. Oni će, dakle, održavati, “čuvati” virus do jeseni, a kada dođe hladnije vreme, grejna sezona i kada se đaci skupe u učionicama, a studenti u fakultetskim salama, onda će najverovatnije krenuti novi talas i povećanje broja obolelih. Naravno, nadamo se da će taj talas biti daleko manji od prethodnih – navodi Petrović.

Maske i distanca u zatvorenom prostoru

Epidemiolog kaže da ga čudi da je u Srbiji dozvoljena tolika sloboda u zatvorenom prostoru i ističe da je zatvoreni prostor i dalje glavni medij gde se virus prenosi.

– Na otvorenom prostoru takoreći ništa ne može da se prenese, jer je temperatura visoka, vlažnost mala, a virus razređen. Ali, mislim da mere u zatvorenom prostoru treba da budu mnogo rigoroznije, dakle manji broj ljudi, obavezno sa maskama i fizičkom distancom i na ograničen broj sati – ocenjuje Petrović.

Prema njegovim riječima, broj oboljelih koji dnevno evidentiramo u Srbiji treba pomnožiti sa pet, tim prije jer je broj asimptomatskih slučajeva sve veći.

– Pet puta više imamo onih koji su zaraženi, pet puta više imamo onih koji “seju” virus, a on zahvata ove koji nisu imuni, nisu vakcinisani. Zato verujem da su rigoroznije mere i dalje neophodne kako nam se ne bi ponovila situacija iz 2020. godine – ukazuje Radmilo Petrović.

Britanski premijer Boris DŽonson odložio je dalje ublažavanje mjera do 19. jula, a naučnici smatraju da je novi delta soj virusa, koji predstavlja 95 odsto svih novih slučajeva zaraze u Velikoj Britaniji, između 40 i 80 odsto zarazniji od prethodnog dominantnog soja.

(Sputnjik)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender