19. 08. 2022.
Republika Srpska ostaje privržena vojnoj neutralnosti

Republika Srpska ostaje privržena vojnoj neutralnosti

Republika Srpska ostaje privržena vojnoj neutralnosti

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ostaje privržena vojnoj neutralnosti i onome što je Narodna skupština donijela.

Mi smo imali hrabrosti da tu deklaraciju donesu, i mi zvaničnici iz Republike Srpske potpuno usklađeno djelujemo upravo na toj deklaraciji Narodne skupštine – rekao je Dodik u Bijeljini, odgovarajući na pitanje o stavu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da je BiH u Akcionom planu za članstvo u NATO, “što je posljednja stepenica za punopravno članstvo”.

Dodik je istakao da postoji deklaracija NATO sa posljednjeg samita u kojoj se kaže da su Gruzija, Ukrajina i neke druge zemlje u procesu integracije sa NATO, a da je BiH u procesu saradnje, a ne integracija.

– Ako BiH može da uđe, ili Federacija BiH u NATO, neka uđe sutra pa da vidimo kako će bez nas- rekao je Dodik.

On je poručio da se prestane već jednom sa takvim tezama, jer “nema NATO”.

– Ako oni misle da mogu da idu u NATO, neka dođe na odlučivanje pa ćete vidjeti da od toga nema ništa. Mi ostajemo privrženi vojnoj neutralnosti i onome što je Narodna skupština donijela – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, oni za potrebe svoje javnosti pričaju jednu priču, a postoji papir koji kaže da se članstvo u NATO ne prejudicira.

– Znači ne radi se ništa sa tim ciljem. To je prevod, bukvalan prevod. A ono što oni govore, ja razumijem da oni to hoće pa neka idu ako mogu da idu, mi nećemo – rekao je Dodik, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender