19. 08. 2022.
Neradna nedjelja za trgovce u Banjaluci i dalje samo san

Neradna nedjelja za trgovce u Banjaluci i dalje samo san

Neradna nedjelja za trgovce u Banjaluci i dalje samo san

Trgovci u Banjaluci još nisu dobili obećanu neradnu nedjelju, iako im je gradonačelnik to u više navrata obećavao, tokom predizborne kampanje, ali i nakon preuzimanja mandata.

Kako su iz Gradske uprave potvrdili “Glasu Srpske”, da bi se radnicima u pojedinim oblastima privrede omogućilo da imaju neradni posljednji dan vikenda, mora se pristupiti izmjenama i dopunama ili donošenju nove odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada.

– U toku su određene aktivnosti o tom pitanju. U prvoj fazi ograničenje rada nedjeljom odnosilo bi se na pojedine privredne subjekte koji obavljaju trgovinsku djelatnost, a kasnije bi se moglo proširiti i na ostale branše – pojasnili su iz Gradske uprave.

Istakli su da bi procedura zavisila od analiza pozitivnih rezultata koje bi se vršile u narednom periodu.

– Odluka se ne bi odnosila na radnike iz ugostiteljstva i ugostiteljskih djelatnost, jer ovu oblast regulišu drugi propisi – kazali su iz Gradske uprave.

Prema njihovim riječima, rad apoteka mogao bi se organizovati kao i kroz dosadašnju praksu, kroz aktivna dežurstva pojedinih objekata.

– Benzinske pumpe, pekare i dragstori imali bi kao i do sada organizovano, dvadesetčetvoročasovno radno vrijeme sedam dana u sedmici zbog potreba građana i turista koji su u tranzitu kroz naš grad – saopštili su iz Gradske uprave.

Dodali su da bi se u prvoj fazi radno vrijeme pojedinih trgovinskih objekata koji rade duže skratilo do 16 časova.

– Potrebna je da prođe faza prilagođavanja, te bi u skladu sa tim naš naredni korak bio potpuni prestanak rada nedjeljom, uz eventualnu odluku da jedna nedjelja u mjesecu bude radna – zaključili su iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Draško Stanivuković ranije je kazao za “Glas Srpske” da bi iz ove odluke bili izuzeti hoteli, restorani, kafići i drugi objekti koji su dio turističke ponude ili utiču na turističko tržište, ne precizirajući kad bi odluka mogla da stupi na snagu. On je tada rekao da je odluka o neradnoj nedjelji spremna.

– Međutim, važno je napomenuti da ćemo imati tranzicioni period kako bi se svi trgovci mogli prilagoditi novonastaloj situaciji – naglasio je Stanivuković.

Radnica Danka D., koja kao trgovac radi skoro 20 godina, kaže da je očekivala da će najavljeno ukidanje rada nedjeljom stupiti na snagu još prije nekoliko mjeseci.

– Prilično sam razočarana ovakvim razvojem situacije, jer trgovci u Banjaluci rade cijelu sedmicu, bez dana odmora. Nadala sam se da će se nešto promijeniti, ali, po svemu sudeći, ne ide to tako lako – rekla je ova Banjalučanka.  

Sindikat i poslodavci

Ranije su u granskom Sindikatu trgovine i ugostiteljstva rekli da je neradna nedjelja njihova ideja. Ističu da se za to bore već dvije godine i to u svim opštinama i gradovima u Srpskoj.

– Savez opština i gradova je na našu inicijativu predložio lokalnim zajednicama da ukinu ili makar ograniče rad nedjeljom, što su Višegrad i Mrkonjić Grad već prihvatili – rekli su ranije iz Saveza sindikata.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS, koji se protive toj ideji, navode da se ovo pitanje mora rješavati na nivou čitave Srpske.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender