24. 09. 2021.
Zbog vrućina interveniše i hitna pomoć: Najugroženiji stariji građani, djeca i hronični bolesnici

Zbog vrućina interveniše i hitna pomoć: Najugroženiji stariji građani, djeca i hronični bolesnici

Zbog vrućina interveniše i hitna pomoć: Najugroženiji stariji građani, djeca i hronični bolesnici

U Službu hitne medicinske pomoći dnevno se javlja tri do pet pacijenata zbog kolapsa uzrokovanih visokim temperaturama vazduha, saopšteno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

Kazali su da su to pretežno pacijenti koji imaju komorbiditete, te su im trenutne vremenske neprilike samo dodatno doprinijele destabilizaciji zdravlja organizma.

– Zadnjih dana izloženi smo izuzetno visokim temperaturama vazduha. Ove visoke temperature mogu negativno uticati na zdravlje građana. Najugroženije grupe se stariji pacijenti, djeca i pacijenti oboljeli od hroničnih, a pogotovo kardiovaskularnih bolesti – kazali su u Domu zdravlja.

Naveli su da su najčešće tegobe, zbog kojih se pacijenti javljaju na preglede su: malaksalost, nesvjestica, vrtoglavica ili kratkotrajni gubitak svijesti, glavobolje koje mogu biti udružene sa mučninom i povraćanjem, otežano disanje, ubrzan puls, opekotine kože i različite alergijske manifestacije.

– Vrućina može da bude uzrok svih navedenih tegoba zbog  širenja krvnih sudova i posljedičnog pada krvnog pritiska, dehidratacije, hipoglikemije ili poremećaja elektrolitne ravnoteže u organizmu-naveli su u ovoj ustanovi.

Dodali su da pomoć lekara zbog vrućina Banjalučani traže i u ambulantama porodične medicine te da su najčešće u pitanju pacijenti oboljeli od hroničnih bolesti i to zbog pogoršanja osnovne bolesti.

Zbog djelovanja visokih vanjskih temperatura i uticaja direktnog izlaganja sunčevim zracima, doktori svim građanima, a posebno hroničnim bolesnicima savjetuju:

•          izbjegavanje boravka na otvorenom od 10 od  17 časova

•          unošenje dovoljne količine tečnosti  i to najviše vode, a izbjegavanje alkohola, jako zaslađenih i gaziranih sokova;

•          laganija ishrana sa više svježeg voća i povrća, a izbjegavanje masne i začinjene hrane;

•          odjeća treba da bude od prirodnih materijala, svjetlijih boja, komotna, a glavu treba pokrivati šeširima ili kapama sa većim obdom svjetlijih bola.

•          Za pacijente koji liječe neku hroničnu bolest, veoma je važno da redovno koriste svoje lijekove onako kako su propisani.

(srpskainfo.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender