Kina napravila eksperiment: Stanovnici sela voze mercedese, a sve ostalo je misterija

Kina napravila eksperiment: Stanovnici sela voze mercedese, a sve ostalo je misterija

Kina napravila eksperiment: Stanovnici sela voze mercedese, a sve ostalo je misterija

Selo Huaksi u kineskoj provinciji Jiangsu je najbogatije u Kini i predstavlja pravu misteriju.

Huaksi se za 55 godina iz siromašnog zaseoka pretvorilo u luksuzni raj. Kina ima bezbroj sela, a za većinu stanovnika Huaksi važi za svojevrsni komunistički raj.

Poznato je, prije svega, po izuzetno visokom životnom standardu. Neboder koji para nebo, javni saobraćaj su helikopteri, a stanice privatni heliodromi. Vile su identične i luksuzne po uzoru na pagode, a stanovnici voze najskuplje automobile.

Kako su se obogatili?

Ali, kako su se obogatili i na šta troše novac niko ne zna! Stanovnicima Huaksija zabranjeno je da razgovaraju sa strancima i novinarima. Rijetko i međusobno razgovaraju i, čak, im je zabranjeno da napuštaju selo. Ko to uradi gubi sve što je stekao: kuću, automo i novac.

Zlatni kavez

Pitanje kako je Huaksi od siromašnog sela došao do svega ovoga i dalje je pod velom tajne. Zvanična verzija nestvarnog preobražaja kaže da je Huaksi sredinom 50-ih godina 20. vijeka Huasi  brojao oko 600 stanovnika. Bio je zapušten i siromašan, sa blatnjavim putevima.

Prvo selo ispod nebeskog svoda

Investicija (od 6,5 milijarde dolara) brzo se isplatila, pa je selo postalo multisektorska kompanija čiji su vlasnici, dioničari, sami seljaci. Za stanovnike su otvorena nova radna mjesta, a izgrađena je i prateća infrastruktura: škole, bolnice i trgovački centri. U trenutku “oslobađanja tržišta” selo je prešlo sa poljoprivrede na trgovinu, a odabrano je javno vlasništvo umjesto privatnog. Selo izvozi u više od 40 zemalja svjeta i više je nego uspješno.

Huaksi danas ima oko 2.000 registrovanih stanovnika koji žive u identičnim luksuznim vilama sagrađenim po uzoru na strane, sagrađene su površine za šetnju, heliodromi i svi stanovnici imaju po 250.000 dolara u banci. Voze mercedese, BMV i kadilake. Imaju besplatno zdravstvo i školstvo.

Kockanje i barovi su zabranjeni

Stanovnici imaju udio u selu u svim njegovim poslovima i vidljiv je njihov prosperitet i jednakost. Svake godine bogatiji su za još 150.000 dolara. Samo selo kupilo je avione i helikoptere. Ali su kockanje i droga strogo zabranjeni, ne postoje klubovi, barovi i internet kafei.

Kip bika od zlata

U Huaksiju se nalazi i čuveni Svjetski park sa replikama slavnih građevina: Kip slobode, Sidnejska opera, Trijumfalna kapija, čak i kineski zid i Zabranjeni grad. Imaju i neboder visok 328 metara sa 72 sprata u kojem je hotel sa 826 soba, a u prizemlju je kip bika napravljen od čistog zlata.

Doduše, iz sela se pronio glas da se ovde radi svih sedam dana u nedelji, a i broj stanovnika je pod znakom pitanja. Osim 2.000 registrovanih potomaka porodica iz 20. vijeka, puno je privremenih stanovnika koji ne uživaju u luksuznim automobilima, platama i vilama, a navodno ih je na desetine hiljada – i to na svega jednom kvadratnom kilometru, pišu Novosti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender