28. 01. 2022.
Iz Gradske uprave objasnili kako ja nastala humana česma

Iz Gradske uprave objasnili kako ja nastala humana česma

Iz Gradske uprave objasnili kako ja nastala humana česma

Još 2018. godine došlo se na ideju gradnje humane česme u centralnoj gradskoj zoni s ciljem da bude prilagođena svima i da iz nje može da pije svaki čovjek, a koja je uspješno i realizovana prije nekoliko dana kada je prva takva česma zablistala u centru Banje Luke.

Sam cilj izgradnje česme jeste afirmisanje pristupa besplatnoj pitkoj vodi u javnom prostoru, kao javni i zdravstveni standard i razvijanje svijesti o ekologiji gradskog života kako bi se smanjila potrošnje flaširane vode.

Inspiracija prilikom projektovanja gradske česme bile su mistične kamene kugle pronađene u potoku šume u okruženju Banje Luke, za koje geolozi tvrde da su nastale prirodnim putem, dok drugi da su djelo drevnih civilizacija. Zasigurno predstavljaju rijedak prirodni fenomen, koji je važno sačuvati i dodatno promovisati kao atrakciju u našem okruženju.

Kugla kao najprirodniji i najsavršeniji oblik u prirodi može da se prilagodi bilo kom ambijentu.

Dizajn javne gradske česme zamišljen je kao skulpturalna forma, tri kugle u tri različite dimenzije i funkcioniše na principu dostupnosti svima u tri visine i mogućnosti punjenja flašica za vodu.

Naime, Odjeljenje za prostorno uređenje Gradske uprave te 2018. godine je osmislilo i uradilo idejno rješenje i smjernice za projektovanje humane česme, koja se sastoji od tri kugle, na način da bude dostupna za sve – djecu, osobe sa invaliditetom i odrasle korisnike.

Tada je određena i lokacija za česmu, odnosno da bude izgrađena u urbanoj centralnoj zoni grada, u Ulici Bana Milosovljevića, na javnoj zelenoj površini u neposrednoj blizini spomenika Banu Milosavljeviću.

Priča o gradnji humane česme nastavljena je i u 2019. godini kada je osnovan tadašnji Tim projekta „Male intervencije u prostoru“, koji je takođe radio na projektu Voda vs. plastika i kada je sprovedena i viber anketa i kada je izabrano najbolje rješenje.

Kao dobra ideja, projekat humane česme prepoznat je od strane nove gradske administracije, a s obzirom na to da rješenje koje je, kako su naveli iz nadležnog Odjeljenja, Tima za male intervenije bilo teško izvodivo u praksi, česma je izrađena na osnovu prvobitnih rješenja Odjeljenja za prostorno uređenje iz 2018. godine. Inspiracija autora u oba slučaja bile su kugle.

Povodom prve posjete gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić Banjoj Luci, odlučeno je da istu ovakvu česmu dobiju i građani Sarajeva, zbog simbolike koju ova gradska česma, kao i sam projekat imaju, navode u Gradskoj upravi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender