19. 01. 2022.
Vranješ: Neprihvatljivo da visoki predstavnik nastavlja rad

Vranješ: Neprihvatljivo da visoki predstavnik nastavlja rad

Vranješ: Neprihvatljivo da visoki predstavnik nastavlja rad

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nevenko Vranješ smatra da je za Republiku Srpsku neprihvatljiva situacija u kojoj visoki predstavnik nastavlja rad, i to uz najave još agresivnije politike uprkos mnogobrojnim stavovima da treba da završi djelovanje.

Vranješ je podsjetio da je još 2005. godine Venecijanska komisija iznijela stav u ocijeni stanja ustavnosti u BiH da ova zemlja ne može u budućnost sa Kancelarijom visokog predstavnika /OHR/.

“Postoje mehanizmi da odgovorimo na situaciju u kojoj smo se našli. Ako ništa drugo, argumentovano ćemo ukazati na antagonizme koji prate rad visokog predstavnika u ovoj zemlji i bićemo spremni da ponudimo određena rješenja”, rekao je Vranješ novinarima u Banjaluci prije početka okruglog stola “Visoki predstavnik u BiH”.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Miloš Šolaja smatra da je potrebno razmatrati i analizirati rad OHR-a i sa pravnog, ali i sa političkog aspekta.

“Ova potreba posebno je izražena u svjetlu vrlo spornog mandata posljednjeg visokog predstavnika /Valentina Incka” i neizvjesne situacije sa budućim visokim predstavnikom /Kristijanom Šmitom/ jer je otvoreno sve – od njegovog legaliteta, do njegove efikasnosti”, rekao je Šolaja.

Šolaja smatra da se od Šmita može očekivati da će zastupati čvrst stav Njemačke, koja je najuticajnija zemlja EU.

“Sada treba odrediti strategije u odnosu na njegov dolazak, jer još ne znamo da li će on biti opravdan Rezolucijom Savjeta bezbjednosti ili neće. A, sa druge strane, ima veoma moćna i efektivna sredstva da realizuje postavljene ciljeve”, naveo je Šolaja.

On smatra da Republika Srpska treba da usvoji strategiju nastupa prema visokom predstavniku, koja će biti odraz unutrašnje politike, a što bi trebalo da označi nacionalno jedinstvo koje bi u dugoročnijem nastupu trebalo da odredi poziciju Srpske.

Profesor Ustavnog prava Mile Dmičić naveo je da je cilj okruglog stola da okupi naučne i stručne radnike, koji bi svojim iskazima o 25 godina dugom iskustvu visokog predstavnika i međunarodne zajednice u BiH trebalo da daju, ne samo kritički osvrt na ono što je bilo, nego i naznake šta bi u predstojećem vremenu bilo nužno da se uradi da bi konačno prestala institucija visokog predstavnika u BiH.

“Moj osnovni pristup biće da pokažemo u kolikoj mjeri je visoki predstavnik u BiH doprinio ili nije doprinio ostvarivanju proklamovanih ciljeva Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma o civilnom sprovođenju ovog sporazuma”, rekao je Dmičić.

Dmičić je naveo da je njegov osnovni utisak taj da BiH ne funkcioniše kao demokratska zemlja na osnovu vladavine prava sa slobodnim i demokratskim izborima.

On smatra i da Dejtonski sporazum nakon 25 godina primjenjivanja nije stvorio ustavni, pravni, politički i drugi ambijent, da bi se ostvarila sva ona predviđanja koja su bila nužna da bi BiH postala mirna, održiva i stabilna eventualna članica EU. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender