28. 01. 2022.
Banjaluka: Prikupljanje priloga za gradnju sportske dvorane za djecu na Kosmetu

Banjaluka: Prikupljanje priloga za gradnju sportske dvorane za djecu na Kosmetu

Banjaluka: Prikupljanje priloga za gradnju sportske dvorane za djecu na Kosmetu

Srbsko sabranje “Baštionik” se u sklopu projekta „Zadužbina za Kosovo i Metohiju“ pridružuje dobrotvornoj akciji „Božur za djecu Orahovca“, akciji prikupljanja sredstava za gradnju sporske dvorane za djecu u Orahovcu, na Kosovu i Metohiji.


U nedjelju 27.6. uoči Vidovdana i ponedjeljak 28.6. na sam dan velikog srbskog praznika, na Trgu Krajine u Banjaluci od 17-21 čas ćemo organizovati prodaju privjesaka „Božur za djecu Orahovca“ i prikupljanje priloga.


Podršku akciji pružiće i djeca iz hora Crkvene opštine Rebrovac, koja će u nedjelju 27.6. sa početkom u 19.30 na Trgu Krajine pjevati za svoje vršnjake sa Kosova i Metohije.


Akciju „Božur za djecu Orahovca“ je pokrenulo udruženje „Pandurica“ iz Nikšića. Blagoslov ali i podršku u vidu zemljišta za gradnju sportske dvorane dala je Eparhija Raško-prizrenska.

Urađen je građevinski projekat, a brojene rodoljubive organizacije (Osmeh na dar, Srbi za Srbe, Svi za Kosmet, Fondacija Delije…) i pojedinci iz matice i dijaspore podržali su ovu plemenitu akciju.

Malo je onih koji nisu čuli priču o djeci Orahovca – njihova pjesma „Orahovcu bašto rajska“ postala je himna svih onih koji vole svoj zavičaj i žele da ostanu na svom rodnom ognjištu.


Pedesetak djece iz Osnovne škole „Dositej Obradović“ i petnaestak iz orahovačke Gimnazije, kao i djeca iz sujedne Velike Hoče ali i u drugim naseljima južno od Ibra – svoje djetinjstvo provode u trajnoj izolaciji, getu. Djeca u Orahovcu imaju školu sa improvizovanim učionicama od nekadašnjeg supermarketa, nemaju školsko dvorište, igralište, koš…imaju crkvu, ulicu dugu par stotina metara u gornjem dijelu grada i svoj dom.

Gradnjom dvorane sa prostorom za sportske aktivnosti i druženja bar malo bi im olakšali i uljepšali njihovo djetinjstvo ali i podržali njihovu borbu da ostanu u svom Orahovcu, na našem Kosovu i Metohiji.

Pozivamo vas da nam se pridružite na Trgu Krajine u nedjelju i ponedjeljak od 17-21 čas, kupite privjesak po cijeni od 6 KM date svoj prilog i postanete Zadužbinar Kosova i Metohije.

Kontakt osoba za sva dodatna pitanja je Predrag Adamović 065/526 873, navode u “Baštioniku”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender